Terugkeer naar werk van mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH)

Judith van Velzen, promovenda, onderzocht welke factoren van invloed zijn op terugkeer naar werk voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Voor mensen met NAH ligt de nadruk in eerste instantie op lichamelijk en functioneel herstel. Er is vaak niet direct ruimte om bij werk stil te staan. Toch heeft een groot deel van de mensen die door een ongeluk of een beroerte hersenletsel oploopt, een baan. Zij willen na enige tijd vaak graag weer aan het werk. Ook de druk vanuit de overheid om aan de slag te gaan is groot. Het is helaas niet altijd haalbaar om te werken, in dezelfde functie of een andere. De kennis uit dit onderzoek kan gebruikt worden voor behandelprogramma’s en therapieën in revalidatiecentra die meer gericht zijn op werk.

hersenHoe wordt dit onderzocht?
Het eerste deel van het onderzoek bestaat uit een literatuurstudie om vast te stellen wat er internationaal bekend is over de arbeidsintegratie van mensen met NAH. Er wordt gekeken hoeveel mensen (internationaal) terugkeren naar werk en welke factoren daar een positieve of negatieve invloed op hebben.
Het tweede deel van de studie bestaat uit het vastleggen van de ervaringen van (oud-) patiënten van Heliomare: Is iemand teruggekeerd naar werk, hoe is dat gegaan en welke factoren hadden een positieve of negatieve invloed op dat proces?
Door Vilans, kennisorganisatie voor langdurige zorg, is in samenwerking met Heliomare het protocol Arbeidsgerelateerde Revalidatie (AGR) ontwikkeld om tijdens het revalidatieproces meer aandacht aan werk te besteden. Dit protocol is als eerste op de afdeling NAH ingevoerd. De invoering en de effecten van het programma worden gevolgd in het derde deel van het onderzoek. Hierbij wordt ook gekeken naar de kosten-effectiviteit. De AGR methode wordt daartoe vergeleken met de Ronde Tafel Methode van het Rijnlands Revalidatie Centrum in Leiden. Doel is het verbeteren van behandelprogramma’s en therapieën gericht op werk.

De onderzoekers
Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Judith van Velzen. Vanuit Heliomare wordt zij begeleid door dr. Coen van Bennekom (co-promotor) en drs. Max van Dormolen. Vanuit het Coronol Instituut voor Arbeid en Gezondheid krijgt zij begeleiding van dr. Judith Sluiter (co-promotor) en prof. dr. Monique Frings-Dresen (promotor).

Judith van Velzen
Judith van Velzen is bewegingswetenschapper en werkzaam als onderzoeksmedewerker bij Heliomare Research & Development. Zij hoopt 3 december 2014 te promoveren op het onderzoek naar de arbeidsintegratie van mensen met niet-aangeboren hersenletsel.


Publicaties

  • Van Velzen JM, van Bennekom CA, Edelaar MJ, Sluiter JK, Frings-Dresen MH. Prognostic factors of return to work after acquired brain injury: a systematic review. Brain Injury 2009, 23(5), 385-395.
  • Van Velzen JM, van Bennekom CA, Edelaar MJ, Sluiter JK, Frings-Dresen MH. How many people return to work after acquired brain injury?: a systematic review. Brain Injury 2009, 23(6), 473-488. 
  • Van Velzen JM, van Bennekom CA, van Dormolen M, Sluiter JK, Frings-Dresen MH. Factors influencing return to work experienced by people with acquired brain injury: a qualitative research study. Disability and Rehabilitation, 2011, 33(23-24), 2237-2246.
  • Velzen van J, van Bennekom C, Boskamp J, Meekel J. Arbeidsgerelateerde revalidatie: arbeid als onderdeel van de vroege revalidatie van mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Heliomare, Wijk aan Zee. Juni 2011. ISBN: 978-90-817787-0-1.
  • Van Velzen JM, van Bennekom CAM, Sluiter JK, Frings-Dresen MH. Arbeidsgerelateerde revalidatie na niet-aangeboren hersenletsel: een multidisciplinaire werkwijze. Tijdschrift voor bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde, 2012, 5, 209-212.
  • Van Velzen JM, van Bennekom CAM. Arbeidsgerelateerde revalidatie na niet-aangeboren hersenletsel. Nederlands Tijdschrift voor Revalidatiegeneeskunde, 2012, 2, 83-84.
  • Goossens PH, Donker-Cools BHPM, van Velzen JM, Wind H. De richtlijn Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH) en Arbeidsparticipatie (2011): Wat is relevant voor de revalidatiegeneeskunde? Nederlands tijdschrift voor revalidatiegeneeskunde, 2012, 34(1), 32-36.
  • Van Velzen JM, van Bennekom CAM, Sluiter JK, Frings-Dresen MHW. Early Vocational Rehabilitation after acquired brain injury: a structured and interdisciplinary approach. Journal of Vocational Rehabilitation (in press).


Proefschrift

Bron: Heliomare

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen