NPCF: ‘Discussie over eigen bijdrage en eigen risico in de zorg nog maar eens voeren.’

Array

Steeds meer verzekerden hebben moeite de premie van hun zorgverzekering te betalen. Volgens het Algemeen Dagblad hebben verzekeraars betalingsregelingen lopen met meer dan een half miljoen mensen. Sinds 2012 is het aantal betalingsregelingen vervijfvoudigd. Een aantal verzekeraars trekt nu aan de bel.

Patiëntenfederatie NPCF onderkent het probleem. Directeur Wilna Wind: “Het gaat om nog veel meer mensen. Dit staat al langer op de agenda. Het is goed dat de zorgverzekeraars er nu ook mee komen. Het gaat niet alleen om de hoogte van de premie voor de zorgverzekering, maar ook om het eigen risico. Dat is in rap tempo fors omhoog gegaan. Ik begrijp dat mensen daardoor in de knel kunnen komen te zitten.”

polissen

Portret Wilna Wind (NPCF)Wilna Wind wijst er op dat de discussie over het eigen risico vaak terugkomt. “Het gaat dan om de vraag of je een eigen risico moet hebben of een systeem van eigen bijdragen met een plafond voor mensen met veel zorgkosten. Veel mensen ervaren een systeem van eigen bijdragen als eerlijker dan een systeem met een eigen risico. Die discussie moeten we nu met zijn allen toch maar weer eens voeren.”

Deel polissen op grens risicoselectie
Volgens Wilna Wind dragen sommige zorgverzekeraars niet bij aan het overeind houden van de collectiviteit in de zorg. “Een deel van de polissen die ze verkopen zit op of over de grens van risicoselectie.” Het gaat dan om polissen waarmee verzekeraars jonge en gezonde mensen en hoog opgeleiden binnen halen als verzekerden. Ze krijgen vooral korting op de zorgpremie als ze een hoog eigen risico nemen. Zij betalen zo veel minder dan mensen met veel zorgkosten.

Wilna Wind noemt solidariteit een voorwaarde voor een betaalbaar en fatsoenlijk zorgsysteem. “Samen betalen hoort daarbij. Ik zou graag zien dat verzekeraars nog eens goed nagaan of hun polissen de noodzakelijke en door het overgrote deel van de mensen gewenste solidariteit niet bedreigen. Daarmee zouden ze alvast een eerste bijdrage leveren aan de betaalbaarheid van goede zorg voor iedereen.”

> Zie ook de NPCF-campagnesite WordWakker voor meer info over de zorgverzekering en hoe deze bewust te kiezen.

Bron: NPCF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen