Radboudumc krijgt nieuwe cyclotronfaciliteit

Array

Investering van 14 miljoen euro
Op 3 december is het Radboudumc officieel gestart met de bouw van een nieuwe cyclotronfaciliteit. Met dit cyclotron kan het Radboudumc vanaf augustus 2015, als de bouw is afgerond, zelf radiofarmaca produceren. Hiermee ontstaan nieuwe mogelijkheden voor diagnostiek en wetenschappelijk onderzoek.De werkzaamheden, ten behoeve van de huisvesting van de cyclotron, bestaan uit een nieuw te bouwen kelder/ bunker, waarin de cyclotron geplaatst zal worden, en de verbouwing van een aantal verdiepingen van een bestaand gebouw van het Radboudumc tot een bij de cyclotron behorende onderzoeks- en kantoorruimte. In totaal gaat het om circa 1.700 m2 bvo. Gedurende de werkzaamheden zullen de nabijgelegen gebouwen in gebruik blijven.

RadboudUMC_hoofdingangRadiofarmaca zijn radioactieve stoffen die met behulp van een PET-camera in het lichaam van de patiënt zichtbaar te maken zijn. Door deze stoffen gericht in te zetten, kunnen specifieke organen, weefsels of stofwisselingsprocessen in beeld worden gebracht. Dit helpt de arts om de juiste diagnose te stellen bij patiënten met bijvoorbeeld kanker, stofwisselingsziekten of neurologische aandoeningen. Ook kan de arts vaststellen hoe ver het ziekteproces is gevorderd. Zo kan de arts nog nauwkeuriger bepalen wat de beste behandeling is voor de patiënt.

Het cyclotron zal niet alleen een rol spelen bij de behandeling van patiënten, maar bevordert ook het onderzoek naar het ontstaan van allerlei aandoeningen. Ook helpt het bij de ontwikkeling van nieuwe behandelmethoden voor onder meer kanker, hartaandoeningen, de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson. Een eigen cyclotron stelt het Radboudumc bovendien in staat te werken met radioactieve stoffen die heel snel hun radioactiviteit verliezen. Tot nu toe is het gebruik van deze groep radioactieve stoffen in het Radboudumc niet mogelijk, omdat ze niet over grotere afstanden getransporteerd kunnen worden. Ze moeten snel, vaak binnen enkele minuten, aan de patiënt worden toegediend. Door de beschikbaarheid van deze stoffen kunnen nog meer nieuwe geavanceerde onderzoeken worden uitgevoerd. Zo wil het Radboudumc zijn positie als vooraanstaand biomedisch onderzoeksinstituut verder uitbouwen.

Frans Pieters van Radboud Translational Medicine is de directeur van de nieuwe cyclotronfaciliteit. “Ons doel is om artsen te helpen hun patiënten de best mogelijke behandeling te bieden en om wetenschappers te ondersteunen bij hun baanbrekende biomedische onderzoek. Het cyclotron is een belangrijk nieuwe instrument, dat daarvoor vele nieuwe mogelijkheden biedt.”

Met de realisatie van de nieuwe cyclotronfaciliteit is een investering van 14 miljoen euro gemoeid. Deze investering is mede mogelijk gemaakt door subsidies uit het Europese fonds voor regionale ontwikkeling (ruim 4 miljoen), Economische Zaken (2,7 miljoen) en de provincie Gelderland (1,3 miljoen). Dit project  biedt kansen om de innovatiekracht binnen de Life-Science & Health, de aanwezige MKB en toekomstige spin-off bedrijven binnen Oost-Nederland te ondersteunen. Voor Oost-Nederland betekent dit een positieve bijdrage aan de kenniseconomie, een sterke verbetering van de concurrentiepositie voor de regio en een groei van de werkgelegenheid. Met een eigen cyclotron is het Radboudumc straks minder afhankelijk van toeleveranciers van radiofarmaca.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen