Dokter op Dinsdag over de oogziekte glaucoom

oogziekte-300x200Op dinsdagavond 16 december 2014 geeft oogarts Hendrik Brink een Dokter op Dinsdaglezing over de oogziekte glaucoom.  De Glaucoom Vereniging en Koninklijke Visio zijn aanwezig met een informatiestand. De lezing is in het Auditorium van het Jeroen Bosch Ziekenhuis van 19.00 – 20.30 uur. Aanmelden is nodig; dit kan via [email protected] of telefoonnummer (073) 553 65 77.

Glaucoom is een chronische oogziekte die schade veroorzaakt aan de oogzenuw. De oogziekte komt veel voor; het is wereldwijd een van de belangrijkste oorzaken van blindheid en slechtziendheid. Het lastige is dat de ziekte vaak sluipend verloopt. Omdat het zicht heel geleidelijk minder wordt, merken patiënten dit niet altijd op.

De belangrijkste factoren die de kans op glaucoom vergroten zijn: een verhoogde oogdruk, het voorkomen van glaucoom in de familie en het ouder worden. Van deze drie factoren is alleen de oogdruk te beïnvloeden. Daarom ligt de nadruk bij de behandeling van glaucoom vaak op de oogdruk. Vroege herkenning is belangrijk, omdat onbehandeld glaucoom tot onherstelbare schade aan de oogzenuw kan leiden. De oogarts kan zien of de oogzenuw door glaucoom is aangetast.

Glaucoom is niet te genezen. Het doel van de behandeling is daarom om de afwijking te stoppen of te vertragen. In de meeste gevallen wordt behandeld met oogdruppels die de oogdruk moeten verlagen. In sommige gevallen is laserbehandeling zinvol of is een operatie nodig.

In vrijwel alle gevallen moet iemand met glaucoom levenslang onder controle blijven en worden behandeld. Het kan voor patiënten moeilijk zijn om deze controles en behandeling altijd precies volgens advies te blijven volhouden, terwijl dit erg belangrijk is voor het zien.

Tijdens de Dokter op Dinsdaglezing geeft oogarts Hendrik Brink uitleg over de oorzaken en symptomen van deze oogziekte en de behandelingsmogelijkheden.

Aanmelden
De lezing vindt plaats op dinsdag 16 december 2014 in het Auditorium. De lezing begint om 19.00 uur en eindigt om 20.30 uur. Wil je de bijeenkomst bijwonen dan kun je je aanmelden via [email protected] of toestel 65 77. Er is plaats voor 185 mensen.

strong>Meer informatie
Voorafgaand aan de lezing kunnen vragen gesteld worden via [email protected]. De specialisten probeert tijdens de lezing in te gaan op deze vragen.

Dokter op Dinsdag
In het JBZ worden elke laatste dinsdagavond van de maand lezingen voor een breed publiek gegeven onder de titel: ‘Dokter op Dinsdag’. De lezingen bieden patiënten en geïnteresseerden de gelegenheid meer te horen over nieuwe ontwikkelingen in een bepaald vakgebied. ‘Dokter op Dinsdag’ is een samenwerking van het Brabants Dagblad en het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Kijk voor een overzicht van alle lezingen op www.jbz.nl/dokteropdinsdag.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen