Reiziger moet alert zijn voor opmars chikungunyavirus in de Amerika’s

tijgermugMet de kerstvakantie voor de deur vraagt het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (ITG) aandacht voor het chikungunyavirus, dat momenteel aan een opmars bezig is in Zuid-Amerika. Reizigers naar getroffen landen dienen voorzorgsmaatregelen te nemen om besmetting met deze infectieziekte te voorkomen. Chikungunya wordt door muggen verspreid en veroorzaakt hevige koorts en gewrichtsklachten. In uitzonderlijke gevallen treden ook complicaties op.

Chikungunya komt al jaren voor in de tropen, voornamelijk in Zuidoost-Azië en het Indische subcontinent. Eind 2013 is het virus voor het eerst gesignaleerd in de Caraïben, daarna ook in Midden- en Zuid-Amerika. Momenteel verspreidt de infectieziekte zich razendsnel in Brazilië, Colombia, Frans-Guyana, Guyana, Paraguay, Suriname en Venezuela. Ondertussen breidt het virus zich nog verder uit in het Verre Oosten en de Stille Oceaan.

In 2014 kwamen er al 64 Belgische reizigers met een chikungunya-infectie terug uit Midden- en Zuid-Amerika, met name uit de Dominicaanse Republiek en Haïti. Tussen 2007 en 2013 lag het aantal importgevallen tussen de 2 en 10 per jaar, voornamelijk uit Azië en sinds 2011 ook uit de Democratische Republiek Congo. Sinds de ziekte een jaar geleden de kop op stak in de Caraïben zijn er al meer dan een miljoen mensen in Midden- en Zuid-Amerika besmet geraakt. Hoewel de ziekte maar weinig levens eist, krijgen vier op de vijf patiënten wel last van pijnlijke ziekteverschijnselen, zoals hevige gewrichtspijnen, die soms lang aanslepen.

Het chikungunyavirus wordt overgebracht door Aedes-muggen (Aedes aegypti en Aedes albopictus) die overdag steken. Deze muggen zijn al verschillende tientallen jaren aanwezig in de tropen en brengen ook dengue (of knokkelkoorts) over. Er is geen vaccin tegen chikungunya en afgezien van de bestrijding van de symptomen is er geen behandeling beschikbaar.

Reizigers naar risicogebieden moeten ook overdag muggenwerende middelen gebruiken en lange mouwen en broekspijpen dragen. Als u na terugkeer koorts krijgt, laat uw arts dan weten dat het mogelijk om chikungunya of dengue zou kunnen gaan,” aldus prof. Fons Van Gompel, hoofdgeneesheer van het ITG.