Optimisme leidt tot minder pijn

duim-omhoog goed pluimPromotie Mw.drs. Marjolein M-P. Hanssen: “Optimism. The natural placebo. Cognitive, behavioural and motivational mechanisms of resilience towards pain”
Optimisme leidt tot minder pijn! Dat is de hoofdconclusie van dit proefschrift waarin de causale relatie tussen optimisme en pijn voor het eerst experimenteel wordt aangetoond. Het onderzoek bevestigt dat positieve toekomstverwachtingen samenhangen met minder negatieve gedachten over de betekenis/gevolgen van pijn en met een grotere flexibiliteit in het omgaan met levensdoelen. Op die manier leidt een positieve blik op de toekomst tot een beter welzijn in het nu.

Deze kennis draagt bij tot het beschermen van mensen voor de negatieve gevolgen van chronische pijnklachten. Dit is extra belangrijk omdat er voor chronische pijn niet altijd een medische oplossing bestaat.

Bron: Maastricht University

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen