Minder intensieve behandeling nodig bij HPV-positieve tumoren

vingertje-pas-op1Promotie dhr. Jeroen J. Mooren, MSc
De toename van keelamandelkankers in Amerika en Europa wordt toegeschreven aan infectie met humaan papillomavirus (HPV), voornamelijk HPV-type 16. De resultaten van dit proefschrift laten zien dat ongeveer 35-40% van de keelamandelkankers HPV-positief is en dat een bepaald eiwit, genaamd p16INK4A, een goede surrogaatmarker is voor de aanwezigheid van HPV16.

Tevens wordt aangetoond dat deze tumoren, naast eerder bewezen klinische verschillen, ook op moleculair niveau beschouwd moeten worden als aparte entiteit. HPV-positieve tumoren vertonen namelijk een andere expressie van verschillende belangrijke eiwitten die betrokken zijn bij de regulatie van celdeling en celdood en hebben minder genetische afwijkingen. Bovendien blijkt dat patiënten met een HPV-positieve keelamandelkanker een gunstigere overleving hebben, met uitzondering van de HPV-positieve tumoren met genetische instabiliteit en overexpressie van een bepaald eiwit, genaamd EGFR.

Er is op dit moment een discussie gaande of patiënten met HPV-positieve tumoren anders en vooral ook minder intensief behandeld dienen te worden dan patiënten met een HPV-negatieve tumor. Dit proefschrift laat zien dat hierbij dus voorzichtigheid geboden is.
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen