Radboudumc en Jeroen Bosch Ziekenhuis zetten samen stappen in prostaatkankerzorg

Array

prostaatoperatie-200x200Prostaatkankerpatiënten van het Radboudumc (Nijmegen) en Jeroen Bosch Ziekenhuis (’s-Hertogenbosch) zijn voortaan in beide huizen verzekerd van dezelfde kwalitatief hoogwaardige en transparante zorg. De beide ziekenhuizen hebben hiervoor hun protocollen gelijk getrokken en inzichtelijk gemaakt. Voor prostaatkankerpatiënten betekent dit dat zij eerder en meer duidelijkheid hebben over de noodzakelijke onderzoeken en behandelingen. Het nieuwe protocol is een concreet resultaat van de intensieve samenwerking die beide ziekenhuizen vorig jaar met elkaar aangingen.

Door de uniforme beschrijving kunnen patiënten met een vergelijkbaar ziektebeeld op dezelfde manier worden behandeld. Daarbij krijgt iedere patiënt de zorg die is afgestemd op zijn persoonlijke situatie. In het zorgpad zijn verschillende ‘routes’ gedefinieerd. Welke route van diagnostiek en behandeling een patiënt volgt, is afhankelijk van zijn individuele situatie. De patiënt kan in een schema steeds zien wat voor hem de vervolgstappen zijn.

Samenwerking plus
De urologen Jorg Oddens en Bart Schrier van het Jeroen Bosch Ziekenhuis en hun Radboudumc collega’s Michiel Sedelaar en Inge van Oort hebben sinds de herfst van 2013 aan de uniforme beschrijvingen gewerkt. “Maar ook andere disciplines hebben een bijdrage geleverd aan het zorgpad, zoals oncologen en radiotherapeuten,” aldus Jorg Oddens. “Daarnaast heeft de Prostaatkankerstichting (patiëntenvereniging) meegedacht over hoe de wensen en behoeften van patiënten in het zorgpad konden worden verwerkt. Met verwijzers, zoals huisartsen, is overlegd hoe de communicatie over het insturen van patiënten, tussentijdse terugkoppelingen en nazorg verbeterd kan worden. En, niet onbelangrijk, voldoet het zorgpad aan alle normen van de Nederlandse Vereniging van Urologie.”

“De samenwerking tussen het Jeroen Bosch Ziekenhuis en het Radboudumc helpt je om anders naar dingen te kijken en zo profiteren we van het beste uit beide werelden,”aldus Inge van Oort. “We constateren ook dat we het allebei eigenlijk al heel goed doen en dat heeft geresulteerd in dit gezamenlijke document. Het zorgpad is en blijft een levend document. Nieuwe ontwikkelingen zullen er in overleg met alle betrokken partijen steeds in worden opgenomen. Zo kunnen we de kwaliteit hoog houden en innovaties in de zorg snel toe passen.”

Voor de zorgpaden blaaskanker en testiskanker leggen artsen van beide ziekenhuizen de laatste hand aan de beschrijvingen. Binnenkort ontvangen ook patiënten met deze aandoeningen zorg op uniforme, transparante, geprotocolleerde wijze in het Radboudumc en Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen