Gen dat rookgedrag beïnvloedt zorgt ook voor hoger lichaamsgewicht niet-rokers

Array

genomen 1Een gen dat tot nu toe altijd in verband werd gebracht met rookgedrag blijkt sterk samen te hangen met lichaamsgewicht en Body Mass Index (BMI) van niet-rokers. Dat blijkt uit onderzoek van een groot internationaal consortium, waar ook het Nederlands Tweelingen Register (NTR) van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) aan deelneemt.

Effecten
Uit eerder onderzoek van het NTR is bekend dat rookgedrag voor een deel erfelijk bepaald is. Er is inmiddels ook een variant in een nicotine-receptor gen gevonden dat ervoor zorgt dat sommige rokers meer sigaretten roken dan anderen. Nu blijkt dat deze genvariant ook zorgt voor een lager BMI bij rokers, maar voor een hoger BMI bij mensen die nooit gerookt hebben. Deze genvariant heeft dus een ander effect bij rokers dan bij niet-rokers.

BMI
De grote vraag is waarom deze genvariant bij niet-rokers samenhangt met een hoger BMI. Jacqueline Vink van het Nederlands Tweelingen Register zegt hierover: “Een mogelijke verklaring is dat de variant niet alleen betrokken is bij de reactie op nicotine, maar ook een meer algemene rol speelt bij het gevoel van beloning. Dat kan een prettig gevoel zijn na het roken van een sigaret, maar dat kan net zo goed een prettig gevoel zijn na het eten van een lekkere maaltijd, een tussendoortje of een dropje. Waar rokers met deze genvariant een gevoel van voldoening halen uit een sigaret, doen niet-rokers met dezelfde genvariant dat uit lekker eten”. Dat betekent dat we in de discussie over obesitas moeten erkennen dat sommige mensen gevoeliger zijn voor de effecten van voedsel en meer moeite hebben om eten te laten staan. Omdat bekend is hoe weinig effectief algemene richtlijnen zijn als het gaat om matig eten, is dat belangrijke informatie.

Subgroepen
Deze studie laat zien hoe belangrijk het is om meerdere factoren mee te nemen in genetische studies. De samenhang tussen deze genetische variant en BMI was niet aan het licht gekomen als de deelnemers niet waren onderverdeeld in rokers en niet-rokers. Het is heel goed mogelijk dat er nog meer genetische varianten zijn die BMI of gezondheid beïnvloeden, maar die nog niet ontdekt zijn omdat het verband alleen in bepaalde subgroepen, zoals rokers of niet-rokers, tot uiting komt.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen