Verkalkte hartklep minst bekende hartaandoening

Array

minimaal-invasieve-hartklepvervanging-200x200Eerste hartklep kennisonderzoek onder 9.500 Europeanen
Zestig plussers  weten weinig over aortaklepstenose, een verkalkte hartklep in de kransslagader, alsmede de ernst en de gevolgen ervan. Dat concludeert het onderzoeksbureau Opinion Matters, na een online enquête onder 9.500 Europeanen van 60 jaar en ouder. Vandaag zijn de Nederlandse resultaten bekend gemaakt. De belangrijkste conclusies zijn:

    • In Nederland is een verkalkte hartklep de minst bekende hartaandoening
    • 25% van de Nederlanders weet wat aortaklepstenose is, ofwel een verkalkte hartklep tegenover 38% in Europa
    • Een enkele 60 plusser (3%) maakt er zich zorgen over, terwijl aortaklepstenose voorkomt bij 1 op de 10 ouderen boven de 65 jaar.
    • 40% is niet op de hoogte van de ernst van aortaklepstenose, terwijl de aandoening een levensverwachting biedt van slechts 2 jaar.
    • Symptomen van aortaklepstenose worden vaak verward met ouderdom of dichtgeslibde aderen.

     Dr. G. Brandon Bravo Bruinsma, cardiothoracaal chirurg in het Isala ziekenhuis te Zwolle zegt over het onderzoek: “Deze resultaten laten een gemis aan kennis zien bij ouderen bij wie de aandoening veel voorkomt en in ernstige vorm levensbedreigend is. Ze lopen daarmee het risico symptomen als kortademigheid, afnemende conditie, pijn op de borst of moeheid, onvoldoende serieus te nemen. Dit kan ertoe leiden dat patiënten zich te laat melden bij de huisarts en worden doorverwezen voor een hartklepvervanging.“

    Op www.nieuwehartklep.nl leggen Brandon Bravo Bruinsma en cardioloog J.H. Dambrink uit wat een verkalkte hartklep is, welke symptomen en behandelingsmogelijkheden er zijn. De verkalkte hartklep zorgt voor een vernauwing, waardoor er minder zuurstofrijk bloed in het lichaam terecht komt. Daardoor kunnen klachten ontstaan en overlijdt de helft van de patiënten binnen 2 jaar als er niets aan gedaan wordt. Vervanging van een hartklep is dan de aangewezen behandeling en kan op twee verschillende manieren: via een openhartoperatie of via een kleinere ingreep, waarbij de klein gemaakte hartklep via een katheter in de slagader wordt ingebracht en geplaatst. Deze laatste methode is ontwikkeld voor ouderen en mensen met een zwakkere gezondheid.

    Hart check up en gebruik van stethoscoop
    Overige resultaten van het onderzoek laten zien dat vergelijkbaar met andere Europeanen Nederlanders het minst vaak naar de huisarts gaan voor een check up van het hart (24%). Ook luistert de huisarts minder  vaak naar hun hart  met een stethoscoop (24%). Als de arts een ‘ruisje’ hoort in het hart kan dit een eerste aanwijzing voor een hartklepafwijking zijn en is verder onderzoek door een cardioloog nodig om de aard en ernst van de aandoening te bepalen.

    Samenwerkende partners
    Nieuwehartklep.nl is tot stand gekomen door een samenwerking van dr.  G. Brandon Bravo Bruinsma, cardiothoracaal chirurg in Isala met bijdrage van dr. J-H. Dambrink, interventie cardioloog Isala. De website is mede tot stand gekomen met financiële steun van Edwards Lifesciences en wordt van harte aanbevolen door Hartpatiënten Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie.

    Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

    Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

    Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

    Recente artikelen