10.000 mannen halen meer dan 5,5 ton op voor prostaat- en teelbalkankeronderzoek

Array

Movember maakt opbrengst van snorren 2014 bekend
Tijdens Movember hebben duizenden mannen, onder wie Youri Mulder, Koen Verweij, DJ Paul Elstak, Kjeld Nuis en Thijs Zonneveld hun snor laten staan om aandacht te vragen voor de gezondheid van mannen en om geld op te halen voor onderzoek naar prostaat- en teelbalkanker. Met het opgehaalde geld financiert Movember onder meer onderzoek naar tests om per patiënt het verloop van de kanker beter te kunnen voorspellen. Zo krijgen patiënten een behandeling op maat. Wereldwijd hebben meer dan 700.000 mannen meer dan 60 miljoen euro opgehaald. Eergisteren, 9 december, werden om 23.00 uur de scoreborden gesloten en zodoende het eindresultaat van Movember 2014 bekend gemaakt.

behandeling prostaatkankerFondsenbesteding
Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Om tot het meest efficiënte onderzoek te komen, verenigt Movember wereldwijd de beste onderzoekers op het gebied van prostaat- en teelbalkanker in het zogenoemde Global Action Plan (GAP). Door onderzoeksresultaten te delen, versnellen de GAP-onderzoekers de vooruitgang van de wetenschappelijke inzichten in kanker.

In Nederland werken onder meer Guido Jenster (Erasmus MC) en Jack Schalken (Radboud UMC) binnen een GAP-project dat biomarkers (in weefsel, urine en bloed) onderzoekt. Met de uitkomsten kunnen er betere tests worden ontwikkeld, zodat artsen in een vroeg stadium kunnen achterhalen welke vorm van prostaatkanker de patiënt precies heeft en hoe ernstig deze is. Zo wordt overbehandeling voorkomen en krijgen patiënten een behandeling op maat.

Prostaatkanker en Movember
Mannen halen met hun snor niet alleen geld op, ze doorbreken ook taboes. De snor draagt bij aan het bespreekbaar maken van prostaat- en teelbalkanker en tijdens Movember worden er miljoenen gesprekken gevoerd over mannelijke gezondheidsthema’s. Guido Jenster (Erasmus MC) over prostaatkanker in Nederland: “Elke dag horen 30 Nederlandse mannen dat ze prostaatkanker hebben. De ziekte is bij 66.000 Nederlandse mannen vastgesteld en gemiddeld overlijdt elke 3,5 uur één van deze mannen aan de gevolgen.

Opvallende deelnemers
Tijdens Movember organiseerden individuele deelnemers, bedrijven, sportclubs, restaurants en cafés door het hele land eigen evenementen en acties om geld op te halen voor het goede doel. De hoogste individuele fondsenwerver is Jorge Pessanha. Het team van IMC Amsterdam, net als in 2013 best verdienende team, haalde met 37 werknemers € 36.600 op. Andere actieve netwerken en teams waren dit jaar bijvoorbeeld het team ZZ Movember (tweede in de ranglijst), waarin lokale bedrijven uit Zierikzee samen de harige strijd aangingen en het team van 71 Haagse politieagenten die ter nagedachtenis aan een aan prostaatkanker overleden collega hun snor lieten staan.

Ook in 2014 telde Movember vele kleurrijke, opvallende deelnemers. Naast ambassadeurs Mulder, Zonneveld, Elstak, Verweij en Nuis deed een team van professionele vechters, onder wie Remy Bonjasky en Sem Schild, mee met Movember, alsmede een grote delegatie wielrenners onder wie oud-profs Aart Vierhouten en Leon van Bon die regelmatig besnord en al met elkaar zogenaamde “Mo Rides” maakten.

Bron: Movember

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen