Diëtist adviseert vaker bij ondervoeding dan bij overgewicht

adviesOndervoeding, diabetes en overgewicht dat zijn de aandoeningen waarbij de Nederlandse diëtist het meest begeleidt. Vooral advisering bij ondervoeding gebeurt steeds vaker: door 44% van de diëtisten. Terwijl 37% van de diëtisten aangeeft bij overgewicht te begeleiden. Dit blijkt uit de resultaten van een enquête door de online nieuwsbrief ‘Nieuws voor diëtisten’.

In de enquête van ‘Nieuws voor diëtisten’ hebben de 727 deelnemers antwoord gegeven op de vraag welke soorten patiënten of ziektebeelden ze het meest behandelen. Diëtisten konden bij deze vraag maximaal 4 categorieën invullen. Van alle respondenten geeft 44% aan bij ondervoeding te adviseren, terwijl dat in 2013 en 2012 nog 39% en in 2011 slechts 35% was.

In vergelijking met enquêtes van voorgaande jaren is de top 3 ziektebeelden of patiëntgroepen gelijk gebleven, maar binnen deze top 3 heeft wel een verschuiving plaatsgevonden. Diabetes en ondervoeding worden dit jaar vaker genoemd dan overgewicht. Overgewicht was vorig jaar met 45% de meest aangegeven aandoening waarbij diëtisten adviseren. Het is voor het eerst dat ondervoeding de lijst aanvoert en ook het percentage diëtisten dat fragiele ouderen behandelt, is hoger dan voorgaande jaren. Een op de 6 diëtisten behandelt fragiele ouderen, tegenover 1 op de 8 vorig jaar.

Dit jaar is voor het eerst gevraagd naar advisering bij het prikkelbare darmsyndroom. Dat 1 op de 7 diëtisten aangeeft patiënten met deze aandoening te behandelen, komt waarschijnlijk door de populariteit van het FODMAP dieet.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen