Declaratiesysteem ziekenhuizen te onduidelijk

Bij het zelfonderzoek van de Nederlandse ziekenhuizen over de declaraties van 2012 en 2013 zijn geen verwijtbare fouten gevonden. De declaraties die niet aan de regels voldoen, zijn het gevolg van de complexiteit en voortdurende verandering van het bekostigingssysteem. Declaratieregels werden door de NZa tussentijds en achteraf veranderd. Dat zegt de expertgroep van zorgverzekeraars in haar eindverslag. Deze expertgroep beoordeelde de zelfonderzoeken van de ziekenhuizen.

Goedkeuring jaarrekeningen
Volgens de expertgroep hebben ziekenhuizen het onderzoek zorgvuldig uitgevoerd. Daarmee hebben ze voldaan aan de afspraken die alle betrokken partijen samen hebben gemaakt, is de controle over de declaraties van 2012 en 2013 definitief afgerond en kunnen de ziekenhuizen vóór 15 december 2014 een goedgekeurde jaarrekening deponeren.

dinero-eurosIntensief onderzoek
Aanvankelijk leek die goedkeuring een probleem te worden. De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) gaf in haar Audit Alert van 21 maart dit jaar aan dat de onzekerheden over de omzet een goedkeurende accountantsverklaring bij de jaarrekeningen in de weg zou staan. De Nederlandse ziekenhuizen hebben daarop zelf de handschoen opgepakt en een intensief zelfonderzoek verricht. De declaraties over de jaren 2012 en 2013 werden opnieuw tegen het licht gehouden. Met de resultaten van het zelfonderzoek en de goedkeuring van de expertgroep zijn nu de onzekerheden over de omzet uit de weg geruimd.

Uit het onderzoek blijkt dat er voor een bedrag van € 276 niet conform deze achteraf verduidelijkte regels is gedeclareerd. Dat is circa 1% van de totale omzet van ziekenhuizen. De uitkomsten van het zelfonderzoek liggen vrijwel bij alle ziekenhuizen rond de 1%. Daarmee wordt nog eens bevestigd dat het declaratiesysteem kennelijk onduidelijkheden bevatte.

Verrekeningen
Over het uiteindelijke bedrag dat individuele ziekenhuizen moeten terugbetalen, maken zij lokaal afspraken met de zorgverzekeraars. Dat bedrag is waarschijnlijk veel lager, onder meer omdat ziekenhuizen vaak zorg boven afgesproken maximum hoeveelheid niet vergoed kregen. En wat niet is vergoed, hoeft uiteraard niet terugbetaald te worden.

Ziekenhuizen en ZBC’s
In het totaal hebben 83 ziekenhuizen, 8 umc’s en 62 ZBC’s deelgenomen aan het onderzoek. De bevindingen uit deze onderzoeken zijn beoordeeld door een expertgroep van zorgverzekeraars. Deze aanpak is eenmalig en bedoeld om de complexe verantwoording over de transitiejaren 2012 en 2013 voor ziekenhuizen versneld af te ronden.

Minder en eenvoudigere regels
Voor de toekomst zijn alle partijen het erover eens dat de declaratieregels van de NZa verder vereenvoudigd en vooral ook verminderd moeten worden. In overleg met alle betrokken partijen wordt daaraan gewerkt. Daarnaast werken de ziekenhuizen, samen met zorgverzekeraars, aan een projectplan correct declareren. Daarbij moet sprake zijn van heldere regelgeving vooraf en vindt controle op een eerder moment plaats waardoor het makkelijker is om fouten te herstellen. Op dit moment wordt in een aantal ziekenhuizen al geëxperimenteerd met deze manier van toezichthouden.

Bron: NFU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen