Eerste Kamer stemt plannen inperking vrije artsenkeuze weg

Array

De Eerste Kamer heeft vandaag onverwacht een streep gezet door het voorstel van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) om de vrije artsenkeuze in te perken. Drie PvdA-senatoren konden niet instemmen met het plan om zorgverzekeraars een polis te laten aanbieden waarin zij alleen behandelingen vergoeden door specialisten met wie zij een contract hebben.De dwarsliggende PvdA-senatoren moesten eerder op de middag door al Schippers (VWS), Lodewijk Asscher (Sociale Zaken), staatssecretaris VWS Martin van Rijn overtuigd worden van de plannen. De PvdA in de Eerste Kamer had op het laatste moment nog vragen aan minister Schippers over het beperken van de vrije keuze van patiënten voor een arts of andere medisch behandelaar.
Vervolgens stemde een meerderheid (38 vs 33) van de Eerste Kamer tegen de plannen van Schippers. En dat is een onverwachte en grote nederlaag voor de bewindsvrouwe. Eerder dit jaar gingen coalitiepartijen D66, ChristenUnie en SGP nog akkoord nadat op hun verzoek de bezuinigingen op de langdurige zorg voor ouderen en gehandicapten met ruim 300 miljoen euro waren verzacht.

Eerste-Kamer-200x165 Het sneuvelen van het wetsvoorstel heeft niet direct gevolgen voor de begroting van volgend jaar, maar wel voor die van 2016. Het plan zou op termijn een besparing van 1 miljard euro moeten opleveren.

Schippers noemde de onverwachte stemmingsuitslag “een heel grote teleurstelling”. “De grote vraag is nu wat ons nu te doen staat,” aldus Schippers die nog eens benadrukte dat er harde afspraken waren gemaakt met de zorgsector, de coalitie en de drie constructive oppositiepartijen. Direct na de stemming vertrok de VVD-bewindsvrouw naar premier Mark Rutte voor topberaad waar ookm Diederik Samsom, VVD-fractievoorzitter van de Tweede Kamer Halbe Zijlstra en minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken bij aanwezig zijn.

Zelfs de ernstige zieke SGP-senator Holdijk, die is speciaal voor deze stemming naar Den Haag was gekomen, kon het plan van Schippers niet redden.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen