Maag Lever Darm Stichting subsidieert veelbelovende jonge onderzoekers

Array

De Maag Lever Darm Stichting financiert drie onderzoeken van jonge, talentvolle onderzoekers. De zogenoemde Career Development Grant is ontvangen door Dr. Brosens (UMCU), Dr. Festen (AMC) en Dr. Vermeulen (UMCG). De onderzoekers ontvangen elk maximaal € 250.000 voor een onderzoek van maximaal vier jaar. Met deze subsidie ondersteunt de Maag Lever Darm Stichting jonge, talentvolle onderzoekers op het gebied van maag-, darm- en leveronderzoek.

14342-maag-lever-darm-stichtingDe onderzoeken

Vroege opsporing alvleesklierkanker
Lodewijk Brosens van het Universitair Medisch Centrum Utrecht ontvangt een Career Development Grant voor zijn onderzoek naar het voorloperstadium van alvleesklierkanker. Alvleesklierkanker is een zeer agressieve en dodelijke vorm van kanker. De diagnose alvleesklierkanker wordt ieder jaar bij bijna 2.200 Nederlanders gesteld. Om de overleving van alvleesklierkanker te verbeteren is het van groot belang dat de ziekte in een vroeg stadium of zelfs in een voorloperstadium wordt ontdekt en behandeld. Genetische veranderingen kunnen zorgen voor een voorloperafwijking van alvleesklierkanker, die nog goed te behandelen is. Als duidelijk is welke veranderingen voor deze voorloperafwijking zorgen, dan is het in de toekomst mogelijk om testen te maken die kwaadaardige ontwikkeling van een voorloperafwijking kunnen voorspellen. Zo kunnen vroege vormen van alvleesklierkanker worden opgespoord met een betere prognose als gevolg.

Voorkomen darmkanker
Louis Vermeulen van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam ontvangt een Career Development Grant voor zijn onderzoek naar het voorkomen van darmkanker. In Nederland krijgen meer dan 13.000 mensen per jaar de diagnose darmkanker. Kanker ontwikkelt zich als gevolg van een aantal genetische veranderingen, mutaties, in cellen. Dit proces zorgt ervoor dat deze cellen sneller groeien dan het omliggende weefsel en hierdoor de normale cellen verdringen. Maar omdat er tijdens de vroege ontwikkeling van een darmtumor veel meer gezonde cellen zijn dan gemuteerde cellen, worden er dan nog steeds vaak kankercellen verdrongen door gezonde cellen. Hierdoor wordt het ontstaan van darmkanker tegengegaan. Helaas werkt dit mechanisme niet perfect en ontstaat er soms toch een tumor. In dit onderzoek wordt bekeken hoe dit beschermingsmechanisme van de darm versterkt kan worden met medicijnen die de gemuteerde cellen een nadeel opleveren ten opzichte van de gezonde cellen.

Behandeling darmziekten
Eleonora Festen van het Universitair Medisch Centrum Groningen ontvangt een Career Development Grant voor haar onderzoek naar chronische darmontstekingsziekten. Inflammatoire darmziekten (IBD) is een verzamelnaam voor chronische darmontstekingsziekten als de ziekte van crohn en colitis ulcerosa. Er zijn momenteel ruim 50.000 mensen in Nederland met een chronische darmontsteking en naar schatting komen er jaarlijks 7.000 nieuwe patiënten bij. De ziekte kan op verschillende manieren verlopen, waarbij sommigen patiënten regelmatig opvlammingen hebben en anderen bijna nooit. Recent is een groot aantal genetische variaties ontdekt die het risico op IBD vergroten. Bovendien is bekend dat de samenstelling van de bacteriën in de darm geassocieerd is met ziekteactiviteit van IBD. Ook zijn er eiwitten in het bloed en in de ontlasting die iets voorspellen over IBD activiteit. In dit onderzoek wordt uitgezocht of en hoe al deze factoren het beloop van de ziekte kunnen voorspellen. In de toekomst kan hierdoor met behulp van een rekenmodel voorspeld worden of de ziekte ernstig zal verlopen of niet. De behandeling kan hier dan op aangepast worden.

Ondersteuning talentvolle onderzoekers
De Maag Lever Darm Stichting financiert wetenschappelijk onderzoek om maag-, darm- en leveraandoeningen te voorkomen en te bestrijden en om de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren. De Career Development Grant is een subsidieronde binnen het onderzoeksprogramma van de Maag Lever Darm Stichting. De Maag Lever Darm Stichting wil met de Career Development Grant maag-, darm- en leveronderzoek in Nederland stimuleren door talentvolle, jonge onderzoekers de mogelijkheid te bieden hun carrière te vervolgen binnen dit onderzoeksveld. De ingediende projecten zijn zowel door wetenschappers als door patiënten beoordeeld.

Bron: Maag Lever Darm Stichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen