Longarts Joachim Aerts benoemd tot Amphia-hoogleraar Pulmonale Oncologie

Array

De Stichting Amphia Ziekenhuis heeft longarts prof. dr. J.G.J.V. (Joachim) Aerts benoemd tot bijzonder hoogleraar Pulmonale Oncologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Amphia heeft de leerstoel voor ten minste vier jaar gevestigd bij de Rotterdamse universiteit.

Op het gebied van longziekten bestaat al langere tijd een intensieve samenwerking tussen het Amphia Ziekenhuis en Erasmus Medisch Centrum waarbij longartsen, waaronder Aerts, werkzaam zijn op beide locaties. Daarnaast verrichten de instellingen gezamenlijk wetenschappelijk onderzoek, patiëntenzorg en de opleiding tot arts voor longziekten en tuberculose.

a Aerts J.G.J.V. longartsDoor de vestiging van de bijzondere Amphia-leerstoel kan deze samenwerking nog verder worden geïntensiveerd. “En dat sluit naadloos aan bij mijn belangrijkste doelstelling als hoogleraar”, aldus Aerts. “Want volledige integratie van wetenschappelijk onderzoek en de nieuwste behandelingen is cruciaal om te komen tot een optimale behandelwijze van longkanker en mesothelioom (asbestkanker). Als het lukt om dit doel te realiseren, dan is het hoogleraarschap voor mij zeer succesvol.”

Een ambitie die ook vanuit Amphia wordt ondersteund. “Naast het leveren van topzorg hechten we als topklinisch opleidingsziekenhuis veel waarde aan wetenschap en onderzoek”, aldus lid van het Amphia Directiecomité dr. J.J. Meij. “Wij zijn dan ook zeer verheugd met deze leerstoel die van grote toegevoegde waarde is voor de kwalitatief hoogwaardige zorg in het oncologisch centrum van Amphia in het algemeen en de longoncologie in het bijzonder.”

Curriculum vitae
Prof. dr. J.G.J.V. (Joachim) Aerts is longarts in zowel het Amphia Ziekenhuis als het Erasmus Medisch Centrum en gespecialiseerd in pulmonale oncologie. Naast praktiserend arts en waarnemend opleider, is hij een gevestigd (inter)nationaal wetenschapper. Zijn focus in wetenschappelijk onderzoek ligt op de rol van het immuunsysteem bij longkanker. Hij was hoofdonderzoeker van wereldwijd het eerste onderzoek naar immunotherapie gebaseerd op dendritische celvaccinatie bij patiënten met asbestkanker. Een therapievorm die werkt door versterking van het afweersysteem van de patiënt. In huidig onderzoek richt hij zich op een geïntegreerde behandeling waarbij chirurgie, chemotherapie en immunotherapie gecombineerd worden. Ook onderzoek naar nieuwe behandelingsvormen bij longkanker heeft zijn aandacht. Hierbij is sprake van een uitgebreide internationale samenwerking waardoor in Amphia steeds de nieuwste behandelmogelijkheden beschikbaar zijn. Naast pulmonaal oncologische studies is hij betrokken bij onderzoeken naar andere longziekten, zoals COPD.

Bron: Amphia Ziekenhuis

Recente artikelen