Unieke kijkoperatie alvleesklierkanker OLVG biedt patiënt veel voordelen

Complexe laporoscopische operatie inmiddels vaak toegepast in het OLVG
Op 25 april van dit jaar vond in het Amsterdamse Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) een bijzondere operatie plaats. Chirurgen Sebastiaan Festen en Michael Gerhards deden met succes de eerste en volledige kijkoperatie van de alvleesklier en de twaalfvingerige darm in Nederland. De afgelopen maanden voerde het ziekenhuis meerdere van deze unieke operaties uit. Daardoor is deze ‘laparoscopische Whipple’ – zoals de operatie ook wel heet – nu een reële optie voor patiënten met een tumor in of rond de kop van de alvleesklier.

kijkoperatieBij een Whipple-operatie worden via een kijkoperatie de galblaas, de twaalfvingerige darm, een deel van de alvleesklier waar de tumor zit, een deel van de galwegen, de lymfeklieren rondom het operatiegebied en de maagportier of pylorus verwijderd. In plaats van een grote buiksnede doen de chirurgen deze complexe operatie nu via enkele kleine sneetjes.

Voordelen voor patiënten
De voordelen ten opzichte van de traditionele benadering zijn velerlei. De wond is kleiner en de behandeling minder ingrijpend. Daardoor treedt in de regel minder bloedverlies op en bestaat minder kans op complicaties en infecties. Dat zorgt voor een aanzienlijk vlotter herstel zodat de patiënt zo nodig eerder kan starten met de nabehandeling en eerder naar huis kan.

Ervaring vereist
De laparoscopische Whipple-operatie is vanwege de complexiteit gecentreerd in een aantal ziekenhuizen in Nederland. Een dergelijke operatie, die gemiddeld zes en een half uur duurt, vereist veel ervaring van de betrokken chirurgen met open alvleesklieroperaties en met kijkoperaties. Sebastiaan Festen, chirurg Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL) in het OLVG: “Vanwege de voordelen voor patiënten, doen wij in het OLVG al jaren zoveel mogelijk operaties minimaal invasief, dus als kijkoperatie. Dat maakte de stap om ook deze uiterst complexe operatie te doen mogelijk.” Het OLVG heeft een intensieve samenwerking met het AMC. Samen hebben zij de meeste expertise met de Whipple-operatie in Nederland.

Interactief congres op 11 en 12 december
Om de reeds opgedane kennis en ervaring met de laparoscopische Whipple te delen met Nederlandse en Belgische vakgenoten organiseert de afdeling Maag-,darm-, leverchirurgie van het OLVG in samenwerking met het AMC deze week een interactief congres over laparoscopische technieken in alvleesklier- en leverchirurgie.

Bron: OLVG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen