Willy Spaan vertrekt per 1 mei naar Leids Universitair Medisch Centrum

Array

Op 1 mei 2015 vertrekt prof dr. Willy Spaan als bestuursvoorzitter van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Dan wordt hij voorzitter van de Raad van Bestuur van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Willy Spaan is zorgmanager van het jaar 2014 en heeft de kwaliteit van de zorg in het JBZ tot hoog niveau gebracht.

Prof dr. Willy Spaan is op 1 januari 2008 begonnen als bestuursvoorzitter in het JBZ en heeft hier 7 jaar gewerkt. Voorzitter Peter Beckers van de Raad van Toezicht van het JBZ vindt het vertrek van Willy Spaan uitermate spijtig: “Wij betreuren het vertrek van de heer Spaan. Hij wist medici, staf en overig personeel met elkaar te verbinden en in hun kracht te zetten zonder zelf op de voorgrond te treden. Willy gaf ons elan en het is zijn grote verdienste dat hij de kwaliteit van de zorg op het hoge niveau heeft gebracht waar wij nu zijn.

20141217 foto Willy SpaanHet is terecht dat Willy dit jaar tot zorgmanager van het jaar 2014 is verkozen vanwege zijn enorme gedrevenheid om de veiligheid van het hele ziekenhuis te vergroten. Hij heeft dit tot in de haarvaten van het ziekenhuis gebracht. Willy heeft bijvoorbeeld een “no-blame” veiligheidscultuur ingevoerd waarin incidenten en calamiteiten zonder terughoudendheid gemeld kunnen worden”. Peter Beckers feliciteert Willy Spaan van harte en wenst hem veel succes met deze mooie nieuwe positie.

Willy Spaan ziet de nieuwe functie als een unieke kans die sterk aansluit bij zijn idealen en ambities: ”Mijn hart ligt bij het JBZ, maar ik kon deze kans niet laten lopen. Het LUMC is zo’n mooi top ziekenhuis en behoort bovendien tot de top van de Europese medische onderzoeksinstituten. Ik vind het een ongelofelijke mooie uitdaging om hier als bestuurder en wetenschapper verder vorm aan te geven ”. Prof dr. Willy Spaan kent het LUMC van binnenuit omdat hij hier 18 jaar werkte als afdelingshoofd medische microbiologie en divisie voorzitter. Ook is hij daar parttime hoogleraar Medische Microbiologie. Willy Spaan kijkt met veel plezier terug op zijn periode bij het JBZ: “Ik ga het JBZ missen. Ik hou van dit ziekenhuis met haar mensen. Ik heb hier met zoveel passie en gedrevenheid gewerkt om de kwaliteit en de veiligheid van de zorg op een hoger niveau te brengen”.

Als bestuursvoorzitter heeft Spaan kwaliteit tot leidend principe van de zorg gemaakt. Hij zet zich onvermoeibaar in voor het creëren van een actieve en open patiëntveiligheidscultuur. Een persoonlijke ontmoeting in 2008 met Donald Berwick, de toenmalige CEO van het Institute of Health Improvement, het topinstituut op het gebied van kwaliteit en veiligheid in de zorg, inspireerde hem om de zes dimensies van kwaliteit (veiligheid, patiëntgerichtheid, effectiviteit, efficiency, tijdigheid en gelijkheid) als bedrijfsstrategie in ons ziekenhuis te implementeren. Spaan is vanaf dat moment gaan sturen op de kwaliteit van de patiëntenzorg. Dit heeft er mede toe geleid dat het JBZ met de zorginhoudelijke indicatoren tot de beste ziekenhuizen van Nederland behoort.

De Raad van Toezicht beraadt zich op de opvolging.

Bron: Jeroen Bosch Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen