NZa benoemt aandachtspunten bij invoering integrale bekostiging

telemonitoringDe invoering van de integrale bekostiging is een belangrijke wijziging in de bekostiging van de medisch specialistische zorg. Op verzoek van de minister van VWS houdt de  NZa de komende jaren de vinger aan de pols bij de ontwikkelingen rond deze invoering.

Per 2015 worden kosten van ziekenhuisbehandelingen via een integraal tarief vergoed. Dat wil zeggen: het ziekenhuis declareert alle behandelkosten en beslist vervolgens zelf hoe zij die inkomsten aanwendt. Honoraria van vrijgevestigde specialisten worden dus niet meer apart gedeclareerd. Achterliggende gedachte hierbij is het zorgstelsel beter te laten functioneren; doelmatigheid en kwaliteit moet het streven zijn van ziekenhuizen, verzekeraars en medisch specialisten. Bovendien wordt de nota voor de patiënt eenvoudiger omdat er per zorgproduct nog maar één tarief wordt vermeld.

In de monitor beschrijft de NZa de verschillende organisatiemodellen, waarvoor ziekenhuizen per 2015 kiezen en benoemt ze per model aandachtspunten. Daarnaast noemt de NZa nog een aantal aandachtspunten die op meerdere modellen van toepassing zijn. Zo wijst de NZa ziekenhuizen en medisch specialisten erop dat er goede afspraken gemaakt moeten worden over de kwaliteit van registratie en declaratie. Uit afgenomen interviews met ziekenhuizen en stafmaatschappen blijkt dat hierover op veel plaatsen nog geen duidelijke afspraken zijn gemaakt. Verder signaleert de NZa dat afspraken over de (manier van) vergoedingen voor vrijgevestigd medisch specialisten in veel ziekenhuizen nog ontbreken. Dat, en nog meer, staat in de monitor integrale bekostiging medisch specialistische zorg.

De monitor is een kwalitatieve beschrijving van eigen analyses en interviews met ziekenhuisbesturen, medische staven, zorgverzekeraars, banken, overheidsorganen en andere deskundigen uit de sector. Deze monitor biedt  tegelijk ook een beschrijving van de aanleiding en achtergrond van de invoering van integrale bekostiging en geeft een overzicht van de aanpassingen die hiervoor door ons zijn doorgevoerd in de regelgeving. De invoering van integrale bekostiging gaat veelal gepaard met nieuwe organisatiestructuren van ziekenhuizen.

Bron: Nederlandse Zorgautoriteit

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen