Thuishulp: ouderen bang voor de toekomst

Array

veiligheid-ouderenOudere gebruikers van thuishulp en –zorg zien de veranderingen met angst tegemoet. Ze zijn bang dat hun huis viezer wordt en zij zelf ongezonder. Bovendien zien ze er als een berg tegen op om straks familie en vrienden in te moeten schakelen om de wegvallende zorg op te vangen. Dat blijkt uit een enquête van Plus Magazine onder 653 lezers die nu gebruik maken van thuiszorg en/of thuishulp.

Bijna twee derde vreest in 2015 zo weinig hulp te krijgen dat het huis vervuilt en 49 procent is bang dat de gezondheid zal lijden onder de bezuinigingen. Meer dan de helft van de ondervraagden (52 procent) ligt ’s nachts wakker van het idee volgend jaar minder hulp te krijgen. 68 procent denkt dat de thuiszorg in 2015 veel duurder wordt.

Op dit moment maken 654.000 mensen gebruik van thuiszorg (voor een gezond lichaam) en/of thuishulp (voor een schoon huis).
De grote veranderingen zijn extra pijnlijk omdat ouderen iets goeds dreigen te verliezen: 70 procent zegt blij te zijn met de huidige hulp, maar is bang hem of haar kwijt te raken. De hulp in huis krijgt nu als rapportcijfer een dikke acht. De verwachting voor 2015 is een stuk lager: een 6,5.

Eén van de ondervraagden, Ricky Dominicus (65) uit Budel: “Ik krijg drie uur in de week hulp in de huishouding, maar nu besluiten ze dat ik het straks allemaal wel zelf kan. Ik heb na die brief dagen lopen huilen. Hoe moet dat nou straks? Ik lig er wakker van.”

De overheid gaat er vanuit dat patiënten meer hulp gaan vragen in eigen kring. Dat wordt voor veel ouderen een cultuuromslag én een zware dobber, schrijft Plus Magazine. Driekwart ziet er tegenop om vrienden, familie of kennissen in te schakelen. Bovendien: bijna één op de drie (28 procent) kan helemaal geen beroep doen op familie. Ze geven aan dat ze alleenstaand zijn en geen kinderen hebben.

De veronderstelde hulp van mantelzorgers waar de bezuinigingen op gebaseerd zijn, is er vaak niet, zo concludeert het maandblad.

De resultaten van dit onderzoek vindt u in het januari-nummer van Plus Magazine dat vanaf 18 december in de winkel ligt.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen