Wankel compromis door herzien plan zorgwet

Array

De regeringspartijen VVD en PvdA bereikten vannacht een compromis, een dreigende val van het kabinet is daarmee afgewend.
Het compromis is wankel, de Eerste Kamer kan dit herziene plan kunnen weer wegstemmen maar dan wil het kabinet een sluiproute kiezen die het alsnog mogelijk maakt de afspraken met de zorgverzekeraars door te voeren. Over die “herstemmingsroute” kregen de aanvoerders van VVD en PvdA tijdens een nachtelijk debat felle kritiek te verduren. Hierop volgde een motie van CDA-leider Buma, maar die kreeg onvoldoende steun.

schippers vws 2Minister Schippers gaat haar wet in aangepaste vorm opnieuw indienen bij de Tweede Kamer om te bewerkstelligen dat er een beperking van de vrije artsenkeuze wordt ingevoerd. De minister stelt dat je ook gewoon nog kan kiezen voor een polis met vrije artsenkeuze al wordt bij wet de basis “geen keuze”.

De aanpassingen van de wet die het kabinet nu in het vooruitzicht stelt, moeten de positie van de verzekerden tegenover de verzekeraars versterken. Zij krijgen bijvoorbeeld meer invloed op de inkoop van zorg door de verzekeraar. Ook zal acute hulp altijd moeten worden vergoed door de verzekeraar, ook als die hulp wordt geboden door een partij die niet is gecontracteerd door de verzekeraar. Verder wordt vastgelegd dat alle verzekerden het recht hebben om een second opinion te vragen.

De drie ‘dissidente’ PvdA’ers Guusje ter Horst, Adri Duivesteijn en Marijke Linthorst hebben gisteren voldoende vertrouwen over de wijzigingen die Schippers bereid was te maken. Een garantie dat de drie het aangepaste wetsvoorstel wél zullen steunen, weigerden ze te geven, maar het kabinet vertrouwt er na de gesprekken op dat het goed komt.

Mocht de Eerste Kamer de nieuwe wet opnieuw wegstemmen, dan zal het kabinet met de Tweede Kamer in overleg gaan over een oplossing. Die uitweg is gevonden in een zogeheten Algemene Maatregel van Bestuur. Samsom en VVD-fractievoorzitter Zijlstra verdedigden deze optie en kregen veel kritiek van de oppositie, ook van de bevriende fracties (D66, ChristenUnie en SGP). Oppositiepartijen spraken over een truc (SP), een dreigement (D66), een list om de Senaat te omzeilen (GroenLinks) of vroegen zich af of het staatsrechtelijk wel zuiver is (ChristenUnie).

De crisis was dinsdag in de Eerste Kamer ontstaan toen het wetsvoorstel over zorgpolissen werd weggestemd. Drie PvdA-senatoren stemden tot verrassing van de coalitie tegen. De VVD eiste vervolgens van PvdA-leider Diederik Samsom en PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher dat die het probleem intern zouden oplossen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen