Aantal orgaantransplantaties groeit niet ondanks investering miljoenen

2MH bepleit actieve donorregistratie
Het doel om het aantal postmortale-orgaantransplantaties 25 procent te laten stijgen is ruimschoots niet gehaald, ondanks diverse intensieve campagnes. Volgens de stichting 2 Miljoen Handtekeningen (2MH) is het de hoogste tijd voor actieve donorregistratie.

Minister Schippers informeerde de Tweede Kamer eind vorige week, 19 december, over het aantal orgaantransplantaties en de voorzetting van het bestaande beleid. ,,Het tekort aan donororganen in Nederland is en blijft een schrijnend probleem, waarvoor tot nu toe geen structurele oplossing is gevonden. De uitleg die de minister geeft aan de cijfers zijn onjuist positief. Ten opzichte van 2007 is het aantal transplantaties zelfs gedaald,” zegt Menno Loos van 2MH.
Deze stichting is in 2008 opgericht als burgerplatform. ,,Wij kennen veel mensen die op de wachtlijst staan of stonden en zetten ons op allerlei manieren in voor meer donoren.”

orgaandonatieIn datzelfde jaar werd het Masterplan Orgaandonatie gelanceerd. Afgesproken werd om in 2013 een kwart meer orgaantransplantaties te bereiken dan het gemiddelde over de jaren 2005 tot en met 2007, bij een gelijkblijvend donorpotentieel. Er kwamen tientallen miljoenen euro’s beschikbaar voor meer voorlichting, kwaliteitsverbetering in ziekenhuizen en om donatie bij leven makkelijker te maken. De geadviseerde invoering van actieve donorregistratie werd door het toenmalige kabinet niet overgenomen.

Geen zelfbeschikking
Loos: ,,Het aantal transplantaties moest dus veel hoger worden, maar we zijn nu zeven jaar verder en dit is niet gelukt, ondanks de miljoenen euro’s die zijn geïnvesteerd. Dat maakt het logisch om nu wel te kiezen voor een systeem van actieve donorregistratie. Veel mensen willen wel donor zijn, maar zijn te laks om zichzelf te registeren. Iedereen is voor zelfbeschikking, maar de meeste mensen weten niet dat wanneer je je nu niet registreert jouw nabestaanden moeten beslissen over orgaandonatie, vaak op een onmogelijk moment. Er is dus helemaal geen sprake van zelfbeschikking.”

Verwarring
2MH is voor een systeem waarbij mensen echt zelf beslissen of ze wel of geen orgaandonor willen zijn, of dit bewust met een registratie door de nabestaanden laten beslissen. Daarbij zouden donoren om de tien jaar gevraagd moeten worden of ze nog achter hun registratie staan.
De recente cijfers van de minister en de Nationale Transplantatie Stichting zaaien volgens Loos alleen maar verwarring en lijken een reden om na zestien jaar het huidige systeem nog eens twee jaar te wachten met invoering van een nieuw registratiesysteem.
Loos: ,,Dit getuigt niet van een visie met een structurele oplossing. Terwijl er nu 1000 ernstig zieke mensen op de wachtlijst staan en nog veel meer mensen wachten op een plaats op de wachtlijst en zij, met hun gezin, veelal meerde jaren beperkt kunnen deelnamen aan de maatschappij.”

Meer informatie en een nadere analyse van de evaluatie van het Masterplan Orgaandonatie is te vinden op http://2mhclub.nl/orgaandonatie/masterplan-orgaandonatie-helaas-niet-effectief-gebleken

Bron: 2MH

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen