Defensie doet toezegging vergoeding hulphonden voor veteranen

Array

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert heeft vandaag de toezegging gedaan dat Defensie gaat bijdragen in de kosten voor hulphonden voor veteranen. Hulphond Nederland is verheugd met deze toezegging waarmee zij meer veteranen met een Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS) kan helpen met de inzet van een hulphond.
De stichting plaatste in 2012 als eerste in Nederland een hulphond bij een veteraan met PTSS en heeft deelgenomen aan een onderzoek van Defensie over het nut en de effecten van hulphonden voor veteranen met PTSS.

De Minister van Defensie bracht eerder deze maand een bezoek aan het expertisecentrum van Hulphond Nederland in Herpen. Ze heeft tijdens deze gelegenheid veteranen en hun partners gesproken die inmiddels een hulphond hebben. Hierbij werd het voor de minister duidelijk wat een hulphond betekent voor een veteraan met PTSS en zijn gezin.

hulphondMinister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert: “ik ben mij zeer bewust van de complexiteit van PTSS en hoop dat met mijn toezegging zoveel mogelijk veteranen met PTSS, die baat kunnen hebben bij een veteranenhond, er één kunnen krijgen. In Nederland leven enkelen duizenden veteranen met PTSS.

Peter van Uhm, voormalig Commandant van de Nederlandse Strijdkrachten en ambassadeur Hulphond Nederland; “Het was een eer om de eerste veteranenhond in Nederland aan een veteraan met PTSS te overhandigen. Sindsdien heb ik de positieve effecten van deze bijzondere honden bij meerdere veteranen en hun families gezien. Ik dank de Minister van Defensie voor haar toezegging zodat wij samen met Hulphond Nederland meer veteranen kunnen gaan helpen.”

Hulphond Nederland
Hulphond Nederland is het expertisecentrum voor het opleiden en inzetten van hulphonden voor zowel de medische als therapeutische zorg. Het expertisecentrum is gebaseerd op vier aandachtsgebieden.

– Onderzoek – Hulphond Nederland doet onderzoek om haar trainingsmethoden voor hulphonden continue te verbeteren.
– Samenwerking – Hulphond Nederland heeft samenwerkingsverbanden met zorginstellingen, universiteiten en andere organisaties waarmee expertise wordt uitgewisseld en mensen met fysieke en therapeutische behoeften optimaal worden geholpen.
– Opleidingen – Hulphond Nederland zorgt voor continue opleiding van eigen medewerkers en aankomende professionals.
– Kweekvijver – Hulphond Nederland is een kweekvijver voor talent en ideeën. Kennis wordt benut ter innovatie bij de inzet van hulphonden. Deze innovaties worden gepubliceerd of via lezingen gedeeld. Hulphond geeft kansen aan talenten en biedt stage mogelijkheden.

Hulphond Nederland is in het bezit van het kwaliteitskeurmerk van de internationale koepelorganisatie Assistance Dogs International en is bevoegd collega hulphonden organisaties in Europa te accrediteren. De stichting is toonaangevend in haar aanbod van verschillende soorten hulphonden en de wijze waarop zij deze professioneel inzet. De stichting heeft in de afgelopen 2 jaar ruim 400 jongeren met een gedragsstoornis met eigen psychologen en therapeuten succesvol geholpen met de inzet van Therapie-hulphonden. De speciaal door Hulphond Nederland opgeleide veteranenhonden helpen veteranen om te gaan met stress veroorzaakt door traumatische ervaringen in oorlogsgebieden. Zo herkennen zij de eerste verschijnselen van een nachtmerrie en geven een waarschuwing. Ook helpen de honden stressvolle situaties te vermijden en zijn in staat om hun baas te kalmeren en zich veilig te laten voelen. Daardoor kunnen veteranen met PTSS beter van hun trauma’s herstellen en hun normale levens weer oppakken. Ambassadeur zijn: Peter van Uhm, Anky van Grunsven, Monique Heijn, Frits Wester, Frank van den Wall Bake, Anita Witzier en Anouk Smulders.

Bron: Hulphond Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen