Verscherpt toezicht Diakonessenhuis in Utrecht, Zeist en Doorn

Array

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het Diakonessenhuis in Utrecht, Zeist en Doorn met ingang van 13 november 2014 onder verscherpt toezicht gesteld. De inspectie heeft onvoldoende vertrouwen in het bestuurlijk handelen van de raad van bestuur. Ook de samenwerking tussen de raad van bestuur en een deel van de medisch specialisten is niet goed.

Aanleiding
Na signalen uit het Diakonessenhuis over problemen in de samenwerking tussen de raad van bestuur en een deel van de (medische) professionals, heeft de inspectie in mei 2014 het toezicht op het ziekenhuis geïntensiveerd. Dit om de ontwikkelingen in het ziekenhuis nauwlettend te kunnen volgen en zo nodig tijdig te kunnen ingrijpen. Diakhuis UtrechtIn juli 2014 stelde de raad van bestuur een verbeterplan op, naar aanleiding van een inspectierapport. Het bestuur rapporteerde vervolgens maandelijks over de voortgang van de uitvoering van dit plan. Van mei tot en met november heeft de IGZ meerdere onaangekondigde bezoeken gebracht en inspectieactiviteiten uitgevoerd in het kader van het onderzoek naar calamiteiten. Daarnaast voerde de inspectie gesprekken met het bestuur en de medische staf over de problemen en over de voortgang van de verbeteringen.

Conclusies
De inspectie constateert dat er onvoldoende voortgang is geboekt. Het ziekenhuis is nog onvoldoende in staat om calamiteiten te analyseren en de zorg te verbeteren. Een aantal verbetermaatregelen is nog onvoldoende doorgevoerd. De IGZ is bezorgd over de cultuur in het ziekenhuis en de mate waarin het ziekenhuis bestuurbaar is. De inspectie concludeert dat het ziekenhuis nog onvoldoende in staat is om te leren van ongewenste uitkomsten van zorg. Om te kunnen leren is een open cultuur nodig waarin medewerkers elkaar durven aanspreken en dat ook doen. In het Diakonessenhuis is dat volgens de inspectie onvoldoende het geval. Daarbij is er nog niet genoeg verbeterd in de samenwerking tussen de raad van bestuur en een deel van de medische professionals.

De inspectie benadrukt dat het merendeel van de (medische en niet-medische) professionals zeer gemotiveerd is om goede zorg te leveren. Ook heeft de inspectie tijdens de bezoeken gezien dat de patiëntveiligheid niet direct in het geding is, maar dat er op het gebied van besturing en cultuur wel verbeteringen nodig zijn.

Verscherpt toezicht
Het verscherpt toezicht geldt voor zes maanden. De inspectie controleert de voortgang onder andere met onaangekondigde bezoeken en gesprekken met medewerkers op de werkvloer.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen