Ziektelast door inflammatoire darmziekten

Array

CrohnEénderde van de patiënten met chronische inflammatoire darmziekten (inflammatory bowel disease, ofwel IBD) gebruikt zijn anti-tumornecrosefactor(TNF)-middelen niet volgens voorschrift, blijkt uit het onderzoek van Mike van der Have.

De therapieontrouw voor deze ontstekingsremmers is hoger bij patiënten die adalimumab gebruikten. De therapieontrouw hangt samen met ziekteperceptie en met verlies van respons op de TNF-remmers.

Daarnaast vond Van der Have dat de kwaliteit van leven en het dagelijks functioneren van patiënten met IBD hoofdzakelijk bepaald worden door klinische ziekteactiviteit en ziektepercepties. Patiënten met de ziekte van Crohn ervaren meer problemen in het dagelijks leven, met name bij het reguleren van de ontlasting, participeren aan de samenleving, persoonlijke relaties en werk. Deze problemen in het dagelijks leven leiden tot hogere gezondheidszorgkosten en een lagere kwaliteit van leven voor patiënten met IBD.

Aangezien IBD, waartoe de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa behoren, op vroege leeftijd ontstaan, een wisselend ziektebeloop kennen en patiënten levenslang behandeling nodig hebben, brengen deze aandoeningen een aanzienlijke belasting met zich mee voor de individuele patiënt, maar ook voor de maatschappij.

Bron: Universiteit Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen