Bescherm je gehoor tijdens oud & nieuw

vuurwerkElk jaar lopen mensen door vuurwerk rond de jaarwisseling blijvende gehoorschade op. De Hoorstichting geeft 3 tips om je gehoor te beschermen en letsel te voorkomen.

1. Houd afstand
Blijf zoveel mogelijk uit de buurt van vuurwerk. Vuurwerkknallen halen met gemak 120 decibel; knallen van illegaal vuurwerk kunnen zelfs oplopen tot 170 decibel. Deze extreem hoge geluidsniveaus zijn niet alleen pijnlijk maar ook zeer schadelijk. Als je te dichtbij staat kun je direct blijvende gehoorschade oplopen.

2. Draag altijd gehoorbescherming
Als je naar buiten gaat om naar het vuurwerk te kijken of af te steken, draag dan altijd gehoorbescherming. Gehoorbescherming dempt 15 tot 20 decibel, waardoor je het risico op gehoorschade beperkt.

Gebruik universele oordoppen met speciaal filter of oorkappen. Schuimoordoppen zijn minder geschikt voor vuurwerk, omdat deze vaak lastig zijn om goed in te doen, waardoor de gehoorgang mogelijk niet goed wordt afgesloten.

Welke oordoppen zijn geschikt voor Oud & Nieuw?
Consumentenprogramma VARA Kassa heeft 9 filteroordoppen getest, voor tijdens Oud & Nieuw en het feestje er na. Bekijk hier de uitzending.

Gehoorbescherming is verkrijgbaar bij audiciens of online te bestellen.

Bron: Nationale Hoorstichting

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen