Nieuwe hartklachten voorkomen bij kinderen met hartaandoening

kinderenVeel kinderen met een aangeboren hartaandoening functioneren redelijk goed als ze jong zijn. Pas op volwassen leeftijd ontstaan (opnieuw) problemen. Onderzoekers willen deze hartproblemen op latere leeftijd voorkomen.
Per jaar worden 1.300 tot 1.400 kinderen met een hartafwijking geboren. Meer dan 85% hiervan bereikt de volwassen leeftijd.

Problemen op latere leeftijd
Veel kinderen met een aangeboren hartaandoening leiden een redelijk normaal leven. Ze hebben op jonge leeftijd een of meerdere hartoperaties gehad en hun hart functioneert redelijk goed. Op volwassen leeftijd krijgen ze vaak last van ritmestoornissen, hoge bloeddruk in de longen of hartfalen.

Hartfalen komt vaak doordat de rechterhartkamer minder goed werkt. Deze vorm van hartfalen is niet goed te behandelen. De huidige medicijnen werken vooral bij hartfalen waarbij de linkerhartkamer niet goed functioneert.

Herstelprocessen kinderhart
Een groeiend kinderhart kan cellen vernieuwen en beschadigingen herstellen. Na langdurige overbelasting verliest het hart dit vermogen.

Wetenschappers zoeken naar processen die het kinderhart beschermen. De onderzoekers bestuderen normale en afwijkende harten en kijken naar verschillen in herstel- en vernieuwingsprocessen. Ook willen ze weten welke eiwitten en genen in het bloed en de weefsels deze processen aansturen. Dit inzicht is nodig voor nieuwe behandelingen tegen de achteruitgang van het hart.

Bron: Hartstichting