Driekwart heeft nog geen ‘keukentafelgesprek’ gehad over vergoeding via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Meer dan helft van de 1400 ondervraagde senioren ziet niet op tegen het zogenoemde ‘keukentafelgesprek’. Slechts twintig procent kijkt er tegen op. Dit blijkt uit een enquête van ANBO, de belangenbehartiger voor senioren. Ongeveer driekwart geeft aan nog geen gesprek te hebben gehad waarin wordt bepaald hoeveel uur huishoudelijke hulp men nog vergoed krijgt via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Wethouder Winterswijk helpt mee als thuishulpZorg op maat
“Wij zijn blij dat senioren niet opzien tegen het keukentafelgesprek. Het is tenslotte ook bedoeld voor zorg op maat, maar men moet het gesprek wel goed voorbereiden”, waarschuwt directeur Liane den Haan van ANBO. “Dit gesprek bepaalt hoe jouw zorg in de toekomst gaat zijn. Het is zaak om te weten wat jouw rechten zijn én wat de plichten van de gemeente zijn”, aldus Den Haan. Om senioren goed voor te bereiden enkele tips:

  1. Denk na wat u nu en eventueel op langere termijn nog zelf kan en wil blijven doen.
  2. Doe u niet gezonder of sterker voor en leg eventuele medische verklaringen/prognoses klaar die iets over uw ziekteverloop zeggen.
  3. Overleg vooraf met uw mantelzorger of zij bereid zijn u te willen helpen zo lang u hulp nodig heeft.
  4. Denk goed na over wat voor soort ondersteuning u nodig heeft om langer zelfstandig thuis te blijven wonen.
  5. Informeer naar de hoogte van uw eigen bijdrage. Soms is die zo hoog dat het voordeliger is om het zelf te regelen.

Raad & Daad
Wie meer informatie wil kan vanaf deze maand terecht bij ANBO Raad en Daad, een nieuwe service waar senioren terecht kunnen met al hun vragen over de nieuwe regels en wetten in de zorg, maar ook op het gebied van pensioen, arbeid en belastingen. Ook kunnen ze er tips krijgen hoe ze zich kunnen voorbereiden op een keukentafelgesprek. “Uit de vele vragen die wij binnenkrijgen blijkt dat hieraan veel behoefte is. Veel mensen zien door alle ingewikkelde regelgeving de bomen door het bos niet meer”, aldus Den Haan.

Bekijk hier alle onderzoeksresultaten.

Bron: ANBO

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen