Beperking afsteektijden zorgt voor minder vuurwerkslachtoffers

Array

Op de Spoedeisende Hulpafdelingen (SEH) van ziekenhuizen in Nederland hebben zich op 31 december 2014 en 1 januari 2015 574 slachtoffers van vuurwerkongevallen gemeld. Dit zijn er 126 minder dan vorig jaar, een daling van 18%. De beperking van afsteektijden heeft geleid tot een flinke daling in het aantal vuurwerkslachtoffers op 31 december overdag.

Laagst aantal vuurwerkverwondingen sinds 2005
Terwijl voorheen vuurwerk afgestoken mocht worden vanaf 10 uur op oudejaarsdag, mocht dat afgelopen jaarwisseling pas vanaf 18 uur. Dit heeft geresulteerd in duidelijk minder vuurwerkslachtoffers op oudejaarsdag voor 18 uur: 8% deze jaarwisseling ten opzichte van 23% vorig jaar. Deze afname betreft vooral (80%) minder verwondingen door knalvuurwerk.

vuurwerkEvenveel omstanders als zelf-afstekers gewond
Bij alle gewonden met oud en nieuw waarvoor het type vuurwerk is geregistreerd op de SEH kwamen siervuurwerk en knalvuurwerk evenveel voor (respectievelijk 51% en 49%). Mensen raakten ook even vaak gewond door vuurwerk van anderen als door vuurwerk dat ze zelf afstaken (beide 50%). De slachtoffers waren het vaakst gewond aan de handen/vingers (37%); verwondingen aan de ogen komen op de tweede plaats (24%). Het meest voorkomende type letsel zijn brandwonden (24%), maar ook amputaties (5%) komen voor. Van de gewonden is 26% via de SEH-afdeling opgenomen in het ziekenhuis – nooit eerder was dit percentage zo hoog.

Illegaal vuurwerk: toename in aantallen en ernst van de verwondingen
Hoewel het totaal aantal SEH-bezoekers met vuurwerkverwondingen is gedaald, is er wel een flinke stijging van de verwondingen door illegaal vuurwerk. Van de gevallen waarin bekend is of het vuurwerk legaal of illegaal was, is deze jaarwisseling 39% van de SEH-bezoekers gewond geraakt door illegaal vuurwerk. Vorige jaarwisseling was dat nog 25%. Ook de ernst van de verwondingen door illegaal vuurwerk is gestegen: de helft (50%) van de slachtoffers van illegaal vuurwerk is opgenomen in het ziekenhuis, tegen 43% vorige jaarwisseling. Dit is fors hoger dan het opnamepercentage voor slachtoffers van legaal vuurwerk (deze jaarwisseling 14%).

Verdere daling aantal vuurwerkslachtoffers mogelijk
Door de afsteektijden te beperken zijn er minder mensen gewond geraakt door vuurwerk; met name het aantal gewonden door zelf-afgestoken legaal knalvuurwerk is gedaald. In opdracht van het ministerie van I&M onderzoekt VeiligheidNL momenteel samen met oogartsen (NOG), spoedeisende hulpartsen (NVSHA) en traumachirurgen (NvT) de precieze omstandigheden en type vuurwerk waardoor verwondingen zijn veroorzaakt, om het aantal slachtoffers verder terug te kunnen brengen. Daarnaast dient volgens VeiligheidNL sterker te worden ingezet op repressie van illegaal vuurwerk om de stijging in ernstige slachtoffers daarvan te keren.

Download hier de factsheet Ongevallen met vuurwerk – jaarwisseling 2014-2015′.

De gegevens zijn afkomstig uit onderzoek van VeiligheidNL en de NOS. Hierbij zijn de gegevens uit het Letsel Informatie Systeem (LIS) van VeiligheidNL gecombineerd met de aantallen vuurwerkslachtoffers zoals door de NOS verzameld bij SEH-afdelingen die niet aan LIS deelnemen. Hierdoor werd een volledig overzicht verkregen van alle SEH-afdelingen. Het betreft slachtoffers die op Oudejaars- en Nieuwjaarsdag op de Spoedeisende Hulpafdelingen binnenkwamen (vanaf 31 december 00:00 uur tot 1 januari 23:59 uur).

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen