Helm op bij wintersporten helpt ernstig hoofdletsel voorkomen

Array

hoofd-225x200Om alvast in de wintersportstemming te komen, worden in de herfst en winter op vele wintersportlocaties in Nederland activiteiten georganiseerd. Immers, wintersport begint in Nederland! De Nederlandse Ski Vereniging bezoekt open dagen en evenementen met de Kop van Jut, een attractie die helmgebruik onder de aandacht brengt.

De impact van een klap op je hoofd
De Kop van Jut is een oudhollands spel wat door VeiligheidNL samen met de NSkiV is omgetoverd tot de winterse versie waarbij voorlichting wordt gegeven over hoofdletsel wat opgelopen kan worden gedurende de wintersport. Wintersporters kunnen zelf ervaren wat de impact van een klap op of tegen je hoofd kan zijn, van een bult tot een schedelbasisfractuur.

Draag een helm, voorkom hoofdblessures
Zo laten we zien wat voor impact een val kan hebben, en dat een helm geen overbodige luxe is. Een hoofdblessure blijft een veel voorkomende blessure bij wintersporten. Het dragen van een helm vermindert de kans op een hoofdletsel met maar liefst 35%. In 2013 werden in Nederland circa 2.000 wintersporters in ziekenhuizen behandeld voor een blessure door skiën of snowboarden. Hiervan heeft zo’n 5% hoofdletsel. Daarnaast worden er nog veel blessures in het buitenland behandeld.

Campagne “Gebruik je Kop, Helm op!”
De Kop van Jut is onderdeel van de campagne ‘Gebruik je kop, Helm op’. De campagne attendeert skiërs en snowboarders erop dat ze altijd een helm moeten dragen om de kans op ernstig hoofdletsel te verminderen.

Hoofdletsel Sport app
Snel inschatten hoe ernstig het hoofdletsel is? Met de ‘Hoofdletsel Sport’ app willen VeiligheidNL en haar partners ervoor zorgen dat sporters en anderen op de piste bij hoofdletsel snel kunnen inschatten of het verantwoord is om iemand door te laten sporten en of het nodig is om medische hulp in te schakelen. De app is gratis te downloaden in de App Store en in Google Play.

Bron: Veiligheid.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen