ZGT klaar voor integrale tarieven medisch specialist 2015

Array

geld-en-zorg-212Ziekenhuisgroep Twente is klaar voor de integrale bekostiging voor te declareren zorgproducten die per 1 januari 2015 ingaat in de medisch specialistische zorg. Tijdens de stafvergadering op woensdag 17 december zijn de plannen voor een nieuw model goedgekeurd. Unaniem kozen de medisch specialisten die hun stem uitbrachten voor.

Nieuwe wet- en regelgeving
In het nieuwe jaar wijzigt de besturingsstructuur in ziekenhuizen door de invoering van integrale bekostiging. Vanaf 1 januari 2015 geldt één tarief per zorgproduct voor zowel ziekenhuis als het honorarium van medisch specialisten. Voorheen waren dat twee gescheiden tarieven. Een nieuwe besturingsstructuur is noodzakelijk om de vrijgevestigde medisch specialisten de mogelijkheid te bieden vrijgevestigd te blijven en niet in loondienst van ZGT te komen als gevolg van nieuwe wet- en regelgeving.

ZGT kiest voor een samenwerkingsmodel
In afstemming met de medische staf is het afgelopen jaar een traject doorlopen om te komen tot een model voor ZGT, waarbinnen medisch specialisten zowel vrijgevestigd als in loondienst kunnen werken. ZGT heeft, in overeenstemming met ook de Raad van Toezicht, gekozen voor een samenwerkingsmodel. In dit model wordt een coöperatie (Coöperatie Medisch Specialisten ZGT U.A.) opgericht. Samenwerkingsverbanden van medisch specialisten, zoals een maatschap, coöperatie of BV, zijn daar lid van. De specialisten in loondienst worden niet lid van coöperatie maar sluiten zich via statutaire organen aan bij de coöperatie. Op deze wijze is geregeld dat alle medisch specialisten die zorg verlenen binnen ZGT zich aan hetzelfde (kwaliteits)beleid houden.

De coöperatie heeft maandag 22 december een samenwerkingsovereenkomst met ZGT getekend. In deze overeenkomst is geregeld dat het ziekenhuis jaarlijks afspraken maakt met de coöperatie over de medisch specialistische zorg die door de coöperatie aan het ziekenhuis geleverd wordt en de vergoeding die daar tegenover staat. Ook zijn afspraken gemaakt over de kwaliteit en veiligheid van de zorg binnen ZGT. De Raad van Bestuur blijft integraal eindverantwoordelijk voor de organisatie en de patiëntenzorg die door ZGT wordt geleverd.

“Met deze samenwerkingsovereenkomst gaan ZGT en de aangesloten medisch specialisten verder met het leveren van goede medische specialistische zorg aan de inwoners van Twente”, aldus dhr. M.J.P. Schmidt, voorzitter Raad van Bestuur ZGT. Voorzitter Stafbestuur dhr. M. Kraai voegt daaraan toe: “Met het oprichten van deze coöperatie is ZGT klaar voor de toekomst. Het is een eerste stap naar participatie van medisch specialisten in het ziekenhuis waarbij de medisch specialisten meer betrokken zijn en verantwoordelijkheid dragen voor de zorg en de ziekenhuisorganisatie als geheel.”

Wat betekent dit voor de patiënt
Patiënten zullen niets merken van deze wijziging. De kwaliteit en veiligheid van onze patiëntenzorg blijft geborgd in de nieuwe besturingsstructuur. Met alle medisch specialisten is individueel een overeenkomst gesloten op het gebied van kwaliteit en veiligheid. De organisatiestructuur, procedures en protocollen in ZGT blijven ongewijzigd.

Meer informatie over integrale bekostiging op http://www.nvz-ziekenhuizen.nl/onderwerpen/integrale-tarieven-2015

Bron: ZGT

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen