Ebolavaccin getest op gezonde vrijwilligers

Janssen Pharmaceutical begint deze week met het testen van een ebolavaccin op gezonde vrijwilligers. Onderzoek zal in Oxford worden uitgevoerd. Janssen zegt al vierhonderdduizend doses vaccin klaar te hebben staan om gebruikt worden, als het vaccin blijkt te werken. De tests op proefpersonen vinden plaats in Engeland omdat de overheid er zeer coöperatief is. Ook GlaxoSmithKline (GSK) is ver gevorderd in de ontwikkeling van een ebolavaccin.

Crucell, dat inmiddels door Jansen Pharmaceutical is overgenomen, was al langere tijd bezig om een vaccin tegen ebola te ontwikkelen. Vorig jaar is het onderzoek in een stroomversnelling gekomen, door samenwerking met het Deense bedrijf Bavarian Nordic dat een tweede benodigde stof ontwikkelt.

vaccinDoor de samenwerking met de Denen is het onderzoek ineen stroomversnelling gekomen, zegt Hanneke Schuitemaker van Janssen. “Het Deense bedrijf maakt een verzwakt pokkenvirus met daarin ook een stukje ebola. Normaal bestaat een vaccin uit de verzwakte vorm van de ziekteverwekker. Het Nederlandse vaccin bestaat uit een verzwakt verkoudheidsvirus dat om een genetisch stukje ebola heen zit. Doel is dat na toediening van het vaccin het lichaam antistoffen aanmaakt tegen het deel ebola wat in het vaccin zit. Beide virussen spuiten we in.”

De vaccins worden in Zwitserland geproduceerd. Mocht het inderdaad werken, dan kunnen er in de loop van dit jaar in totaal twee miljoen vaccins ontwikkeld worden. Indien nodig kunnen er zelfs binnen anderhalf jaar een totaal van vijf miljoen vaccins ontwikkeld worden.

De wereldgezondheidsorganisatie meldde maandag nog dat er momenteel meer dan achtduizend mensen zijn overleden aan ebola en er bijna 21.000 besmet zijn geraakt met de ziekte.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen