UMCG ‘prijst’ excellente onderzoekers, opleider en zorgprofessional van het jaar

Array

In het UMCG zijn de jaarlijkse prijzen en beurzen voor excellente onderzoekers en voortreffelijke docent uitgereikt. Voor het eerst werd ook de Zorgprofessional van het Jaarprijs uitgereikt. Deze prijs is bedoeld voor de diegene die zich in 2014 heeft onderscheiden op het gebied van de patiëntenzorg en daarbij de UMCG-visie op het belang van de patiënt als mens in het bijzonder uitdraagt en in de praktijk brengt. De prijzen werden traditiegetrouw uitgereikt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst.

umcgDr. Dirk Jan Slebos (Longziekten) ontving de Zorgprofessional van het Jaarprijs. Hij heeft een centrum voor interventiebronchoscopie opgezet voor patiënten met ernstig longfalen. Daarbij heeft hij – in samenwerking met de afdeling anesthesiologie – het mogelijk gemaakt om endoscopisch onderzoek onder een voor de patiënt zo comfortabel mogelijke vorm van sedatie (conscious sedation) te laten plaatsvinden. Deze vorm van sedatie wordt nu steeds vaker toegepast bij andere endoscopische technieken. Ook heeft hij een uitvoerig screenings-, begeleidings- en nazorgtraject opgezet dat door patiënten zeer wordt gewaardeerd.

Dr. Lude Franke (Genetica) won de Onderzoeksprijs na een topjaar met inmiddels vaak geciteerde publicaties in onder meer Nature en Nature Genetics. Franke doet onderzoek naar genetische risicofactoren van (immuun)ziekten met behulp van ‘big data’, enorme hoeveelheden gegevens over genen en genexpressie. Onlangs verwierf hij een prestigieuze ERC Starting Grant en eerder dit jaar ook een NWO Vidi-beurs.

Dr. Jaap de Vries (Chirurgie) is dit jaar winnaar van de UMCG Onderwijs- en Opleidingsprijs. De Vries, chirurg oncoloog en universitair hoofddocent, ontving de prijs voor zijn vele jaren van intensieve betrokkenheid bij de ontwikkeling en het verzorgen van onderwijs in de opeenvolgende curricula C2000, G2010 en G2020. In het bijzonder werd zijn grote rol in de succesvolle ontwikkeling van de Summerschool Oncology genoemd.

De Mandema-stipendia, een persoonsgebonden subsidie waarmee jonge, gepromoveerde arts-onderzoekers tijdens hun opleiding een eigen onderzoekslijn kunnen opbouwen, gingen naar Tom van Meerten, arts assistent interne geneeskunde, Jelmer Prins, arts assistent obstetrie & gynaecologie, Anton Terwisscha van Scheltinga, ziekenhuisapotheker, en Vladimir Tichelaar, postdoc/onderzoeker hematologie.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen