Verloop aanwijzing Ascensio Zorg

Array

IGZ_824x675De bestuurder van Ascensio Zorg in Hilversum heeft voldaan aan de aanwijzing die de staatssecretaris van VWS op 17 november 2014 gaf op advies van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Dat blijkt uit onderzoek van de inspectie.
De zorgaanbieder moest binnen een maand de zorg staken en alle cliënten overdragen aan een andere zorgaanbieder. De aanwijzing gold ook voor Infinitus Zorg, gevestigd op hetzelfde adres en van dezelfde bestuurder. Tijdens een inspectiebezoek heeft de IGZ vastgesteld dat Ascensio Zorg en Infinitus Zorg geen (PGB-gefinancierde) zorg meer leveren aan cliënten.

Een groot deel van de cliënten heeft aangegeven dat zij geen zorg meer willen, ook niet van een andere zorginstelling. Omdat het cliënten zijn met een persoonsgebonden budget (PGB), zijn zij daar zelf verantwoordelijk voor. De meeste cliënten wonen nog wel bij Ascensio/Infinitus. Zij huren daar woonruimte, maar krijgen van Ascensio of Infinitus geen zorg meer die wordt betaald vanuit hun PGB. Lucie Claessen, directeur gehandicaptenzorg bij de IGZ: “We kunnen ons goed voorstellen dat mensen deze situatie vreemd vinden. Maar volgens de wet heeft Ascensio voldaan aan de aanwijzing. Mensen bepalen zelf waar ze willen wonen. Zolang zij geen gevaar voor zichzelf of hun omgeving vormen, kunnen ze door niemand gedwongen worden zorg te vragen.”

Sommige cliënten van Ascensio/Infinitus willen wel zorg van een andere instelling. De inspectie volgt die overdracht nauwgezet.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen