Afspraak in het ziekenhuis? Controleer vooraf uw verzekering!

Array

Als u ervoor kiest voor een bepaald ziekenhuis te gaan, is het belangrijk om te weten of uw zorgverzekeraar de zorg bij ook vergoedt. Op de website van bijvoorbeeld CWZ kunt u zien of CWZ contractafspraken over vergoeding heeft gemaakt met uw zorgverzekeraar. De polis die u heeft gekozen, bepaalt de hoogte van de vergoeding en uw vrijheid om een zorgverlener te kiezen. Kijk hier voor meer informatie. Wordt de zorg die u nodig hebt vergoed door de zorgverzekeraar? Controleer dan bij uw zorgverzekeraar of deze een contract heeft met de zorgorganisatie van uw keuze, anders moet u een andere zorgleverancier kiezen of de zorg zelf betalen.geld-en-zorg-212Op dit moment hebben ziekenhuizen met vrijwel alle grote zorgverzekeraars afspraken gemaakt voor 2015. Let op als u een budgetpolis heeft, deze polissen vergoeden maar een zeer beperkt deel van de zorg in het ziekenhuis. Vraag bij uw zorgverzekeraar meer informatie.

Medisch noodzakelijke basiszorg
De verzekeraars met wie een ziekenhuis een contract heeft gesloten, vergoeden de basiszorg (medisch noodzakelijke zorg) voor hun verzekerden. Uw eigen risico betaalt u zelf. Dit is in 2015 jaarlijks minimaal 375 euro. Afhankelijk van uw polis kan dit eigen risico verhoogd zijn met maximaal 500 euro tot 875 euro.

Aanvullende zorg
In hoeverre uw verzekering aanvullende zorg (medisch niet noodzakelijke zorg) vergoedt, hangt af van uw polis. Heeft u een restitutiepolis? Dan mag u kiezen naar welke zorgverlener u gaat. Uw verzekeraar vergoedt altijd een gedeelte van de zorg, ook in CWZ. Hoe groot de vergoeding is, hangt af van de maximale vergoeding in uw polis.

Wie een natura polis heeft, krijgt zijn zorg alleen vergoed als de verzekeraar een contract heeft gesloten met CWZ. Met vrijwel alle grote verzekeraars is op dit moment een contract afgesloten.

Heeft u een selectieve polis of een budgetpolis? Deze vergoeden alleen spoedeisende zorg, bevallingen en zorg aan kinderen jonger dan 18 jaar in CWZ. Kijk daarom goed naar de voorwaarden in uw polis. Op www.cwz.nl/zorgpolis ziet u met welke polissen de zorgverzekeraar uw zorg in CWZ niet vergoedt. Vraag bij twijfel altijd na bij uw zorgverzekeraar.

Zorg nodig voor of na een behandeling of opname?
De regels voor financiering van zorg thuis of in een verpleeghuis zijn per 1 januari 2015 ingrijpend veranderd. Hebt u zorg nodig voorafgaand of ná de opname of behandeling in CWZ, zoals thuiszorg of (tijdelijke) opname in een verpleeghuis? Controleer dan goed wie deze zorg vergoedt. Informatie over de veranderingen in de zorg kunt u vinden op www.dezorgverandertmee.nl

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen