Vorderingen bij ebolabestrijding mede vanuit Nederland

Array

Er zijn forse vorderingen gemaakt bij het zoeken naar een vaccin tegen ebola. Geneesmiddelfabrikanten spelen daarin een cruciale rol. De Telegraaf verwijst vandaag naar het in Leiden ontwikkelde proefvaccin dat in Engeland en de Verenigde Staten nu wordt uitgetest bij 260 gezonde vrijwilligers.

Volgens viroloog dr. Hanneke Schuitemaker, hoofd virale vaccinontwikkeling van de Nederlandse tak van het Amerikaanse farmacieconcern Johnson&Johnson, hebben de onlangs gerekruteerde testpersonen de afgelopen dagen de eerste van totaal twee injecties met het nieuwe Nederlands-Belgische proefvaccin gekregen. “Wij testen nu de veiligheid en werkzaamheid van dit vaccin”, stelt Schuitemaker, die ook hoogleraar virologie is aan het AMC in Amsterdam.

ebola“Over vier tot acht weken krijgen de proefpersonen een tweede injectie.” Komend voorjaar wordt het preventieve vaccin vrij zeker al toegediend aan onder meer duizenden niet met ebola besmette inwoners van Sierra Leone. Het moederbedrijf van Janssen Pharmaceutical Companies, Johnson & Johnson, kondigde aan dat er al ruim 400.000 doses zijn geproduceerd, klaar om ingezet te worden zodra de tests uitwijzen dat het vaccin werkt.

Het Leidse geneesmiddelenbedrijf Crucell Holland bv werkt al sinds 2008 aan deze entstof die de mens bescherming moet bieden tegen drie aan het ebolavirus verwante ’filovirussen’. “Het is best iets om trots op te zijn dat een uiteindelijk Nederlandse vinding mogelijk kan bijdragen aan het beteugelen van een dramatische epidemie ver weg”, zegt Schuitemaker in de Telegraaf.

Een totaal van 2 miljoen vaccins zal beschikbaar komen in de loop van 2015 met – indien nodig – een totaal van 5 miljoen binnen anderhalf jaar. De productie van de vaccins zal in Zwitserland plaatsvinden.

Vorig jaar is het onderzoek in een stroomversnelling gekomen, mede door samenwerking met het Deense bedrijf Bavarian Nordic dat een tweede benodigde stof ontwikkelt. Normaal bestaat een vaccin uit de verzwakte vorm van de ziekteverwekker. Het Nederlandse vaccin bestaat uit een verzwakt verkoudheidsvirus dat om een genetisch stukje ebola heen zit. Doel is dat na toediening van het vaccin het lichaam antistoffen aanmaakt tegen het deel ebola wat in het vaccin zit en zo immuun wordt voor ebola. Door de samenwerking met de Denen is er een tweetrapsraket ontstaan.

Ook het Britste farmaceutische bedrijf GlaxoSmithKline (GSK) is ver gevorderd in het onderzoek naar een ebolavaccin. Janssen is in gesprek met GSK. “We kijken of we iets kunnen combineren en vergeten even dat we concurrenten zijn. We hebben vooral oog voor het lijden van mensen.”

 Bron: Nefarma

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen