Promotie Behandeling vergrote prostaat

gelijk1-300x200Charalampos Mamoulakis: ‘The position of bipolar technology in transurethral resection of the prostate for benign prostatic obstruction: An evidence-based approach’.
Het maakt klinisch gezien niet veel uit welke methode wordt gekozen om via de plasbuis een vergrote prostaat weg te snijden. Uit het proefschrift van Manoulakis blijkt dat het voor het eindresultaat niet uitmaakt of wordt gekozen voor een monopolaire of een bipolaire methode. De bipolaire methode zou gepaard gaan met minder complicaties tijdens en na de operatie.

De operatietechniek die Momoulakis bespreekt is de zogenoemde TURP waarbij de prostaat wordt verkleind middels een operatie door de plasbuis onder algehele of lokale verdoving. De chirurg brengt een apparaatje in waarmee hij met elektrische stroom de prostaat kan wegsnijden. Deze operatie is nodig als de prostaat dermate is vergroot, meestal goedaardig, dat er problemen ontstaan bij het plassen.

De promovendus heeft voor de eerste keer de twee methoden met elkaar vergeleken waarbij de uitkomst van beide methoden even goed is. De gouden standaard is nu nog de monopolaire methode, maar de andere methode zou mogelijk de voorkeur kunnen krijgen vanwege het betere veiligheidsprofiel. Deze voordelen zijn niet dusdanig dat er een duidelijk klinisch voordeel is, als de operatie is uitgevoerd door een ervaren chirurg. Promotores: prof. dr. J.J.M.C.H. de la Rosette en prof. dr. J.J. Rassweiler

Copromotores: dr. A.A. Skolarikos en prof. dr. R.M. Scarpa
Plaats en tijd: Agnietenkapel, 14.00 uur

Alle promoties van de faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam vinden plaats in de Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, en bij grote belangstelling in de aula van de universiteit, Lutherse Kerk, Singel 411 te Amsterdam. Oraties vinden plaats in de aula.

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen