Promotie Intensieve fietstraining helpt niet bij post poliosyndroom

borstkanker en bewegenEric Voorn: ‘Aerobic exercise capacity in post- polio syndrome’
Een intensief duurtrainingsprogramma op de fiets om vermoeidheidsklachten van mensen met een post poliosyndroom te verminderen, blijkt niet effectief. Het uithoudingsvermogen verbeterde niet en de vermoeidheidsklachten namen niet af. Dit blijkt uit het onderzoek van Voorn naar mogelijkheden om klachten te verminderen van mensen die vroeger polio hebben gehad.

Een deel van de mensen die polio hebben gehad, krijgt vijftien tot veertig jaar na de oorspronkelijke acute ziekte, last van nieuwe verschijnselen, zoals vermindering van de spierkracht, daling van het uithoudingsvermogen en een ongewone en snelle vermoeidheid. Dit heet het post poliosyndroom (PPS).

Het uitblijven van positieve effecten van de fietstraining verklaart Voorn uit de mate van getraindheid van de spieren die gebruikt worden tijdens de fietstraining. Zijn onderzoek leverde duidelijke aanwijzingen op dat de betrokken (been)spieren bij mensen met PPS al optimaal zijn aangepast aan de relatief zware belasting van activiteiten in het dagelijks leven, zoals lopen en fietsen. Mensen met PPS voeren deze taken uit met minder spiermassa en ‘trainen’ daardoor al dagelijks. Het uitblijven van effecten van de onderzochte fietstraining impliceert niet dat training een ineffectieve methode is om het uithoudingsvermogen van mensen met PPS te verbeteren. Training kan effectief zijn wanneer spiergroepen, die in het dagelijkse leven minder worden belast, zoals de armspieren, worden betrokken. Vervolgonderzoek zal moeten aantonen of trainingsprogramma’s die beter zijn afgestemd op de individuele patie?nt het uithoudingsvermogen kunnen verbeteren en mogelijk bijdragen aan een verbeterd functioneren en vermindering van vermoeidheidsklachten.

Promotores: prof. dr. F. Nollet en prof. dr. A. de Haan
Co-promotores: dr. J.A.J.M. Beelen en dr. K.H.L. Gerrits
Plaats en tijd: Agnietenkapel, 10.00 uur

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen