Ademtest voorspelt astma bij jonge kinderen

Array

Betere diagnostiek voorkomt overbehandeling en onjuiste medicatie
Wetenschappers van het Maastricht UMC+ hebben aangetoond dat een nieuwe ademtest nauwkeurig kan vaststellen of jonge kinderen astma ontwikkelen of niet. Tot op heden is er geen diagnostische test beschikbaar die deze longziekte betrouwbaar kan voorspellen bij peuters die last hebben van chronische luchtwegklachten. Twee derde van deze kinderen blijkt uiteindelijk op 6-jarige leeftijd namelijk helemaal geen astma te ontwikkelen. Zij krijgen daardoor op jonge leeftijd vaak onnodig medicatie voorgeschreven. De ademtest kan dat voorkomen.

kinderen-met-astmaAstma is een chronische ontsteking van de luchtwegen die zich kenmerkt door benauwdheid, hoesten en een ‘piepende’ of ‘zagende’ ademhaling. Maar liefst veertig procent van alle kinderen tot zes jaar krijgt vroeg of laat last van dergelijke klachten. Vaak wordt bij deze kinderen echter onterecht de diagnose astma gesteld. Twee derde blijkt namelijk voorbijgaande klachten te hebben, veroorzaakt door virale infecties en niet te lijden aan astma. De huidige diagnostische methode kan bij kinderen tot zes jaar onvoldoende onderscheid maken tussen voorbijgaande klachten of de chronische longziekte. Een aanvullende ademtest blijkt de voorspelling aanzienlijk te verbeteren.

Betrouwbare voorspelling
Maastrichtse wetenschappers analyseerden de uitademingslucht van meer dan 200 kinderen in de leeftijd van twee tot vier jaar die last hadden van een piepende ademhaling. Daarnaast werd ook een genetische analyse uitgevoerd van een bloedmonster om de ontstekingsactiviteit te bepalen. Op de leeftijd van zes jaar werd vervolgens de diagnose gesteld. 76 kinderen bleken uiteindelijk astma te hebben ontwikkeld. In negentig procent van de gevallen konden de onderzoekers voorspellen welke kinderen de ziekte wel zouden krijgen en welke niet. Dit is mogelijk, omdat de samenstelling van uitademingslucht en de ontstekingsactiviteit verschilt tussen astmapatiënten en niet-astmapatiënten.

Onterechte medicatie
“Deze test is een welkome aanvulling op de huidige diagnostiek”, zegt kinderlongarts prof.dr. Edward Dompeling van Maastricht UMC+. “Kinderen die uiteindelijk geen astma ontwikkelen, krijgen vaak wel astmamedicatie voorgeschreven. Dat kost niet alleen geld, maar deze geneesmiddelen hebben ook geen enkel effect op de virale infecties die deze kinderen hebben.” Prof. dr. Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde bij Maastricht UMC+, ziet nog meer voordelen: “Het is een eenvoudige, niet-ingrijpende test. Daarom zou deze in de toekomst ook bij de huisarts kunnen worden uitgevoerd. Dat is toch vaak de plek waar ouders met hun kinderen als eerste naar toe gaan, als hun kind last krijgt van een piepende ademhaling.”

Het onderzoek van de Maastrichtse wetenschappers is gepubliceerd in het American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, een toonaangevend wetenschappelijk tijdschrift op het gebied van longziekten. De studie is mede mogelijk gemaakt door het Longfonds, Profileringsfonds MUMC+, Stichting Astma Bestrijding (SAB) en Teva Pharma Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen