Bijna helft jongeren komt niet zonder kleerscheuren van wintersport terug

Jongeren zijn minder goed verzekerd en riskeren hoge kosten, blijkt uit onderzoek ANWB Reisverzekering
Hoewel de piste en de après-ski de komende maanden weer lonken, zit een valpartij of schade tijdens de wintersportvakantie in een klein hoekje. Voor jongeren tot 25 jaar geldt dit nog meer dan voor oudere wintersporters. Circa 46 procent van de jongeren die de afgelopen vijf jaar op wintersport zijn geweest, heeft schade of pech gehad op vakantie (tegenover 37 procent van de oudere wintersporters). Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB in samenwerking met onderzoeksbureau Multiscope.

Ook hebben de ondervraagde jongeren vaker te maken gehad met extra kosten omdat ze niet of onvoldoende verzekerd bleken. Dit is 13 procent van de jongeren overkomen (tegenover 8 procent van de oudere wintersporters).
gevallen-skierTypische schades van jongeren
De top zes meest voorkomende wintersportschades gemeld door jongeren:

  1. Staken van de vakantie door een val of blessure (18 procent)
  2. Ziekenhuisopname of doktersbezoek (17 procent)
  3. Schade aan ski-uitrusting en andere materialen (17 procent)
  4. Diefstal of verlies van gadgets, zoals smartphone en tablet (12 procent)
  5. Problemen met de reisorganisatie, het vervoersbedrijf of de verhuurder van de accommodatie (7 procent)
  6. Diefstal of verlies van ski-uitrusting (7 procent)

Kopzorgen jongeren
Schade en pech op reis zijn al vervelend genoeg, maar uit het onderzoek blijkt ook dat vier op de vijf jongeren zich zorgen maakt voor vertrek. Jongeren hebben doorgaans meer hoofdbreken dan oudere wintersporters. De grootste kopzorgen zijn: dat iemand uit het reisgezelschap iets overkomt op de piste, dat weer- en de sneeuwcondities tegenvallen en dat ze te maken krijgen met hoge zorgkosten, bijvoorbeeld bij een reddingsactie van de piste. Wat verder opvalt is dat jongeren vaker piekeren over dat hen iets overkomt en dat er geen familie in de buurt is om te helpen of dat de wintersport veel duurder blijkt dan vooraf gedacht.

Onbezorgd op reis

Voor wintersporters die geen risico willen lopen op onverwachte medische kosten, is het belangrijk dat zij een reisverzekering met wintersportdekking en dekking van medische kosten afsluiten. Zowel de zorgverzekering als een standaard reisverzekering dekken over het algemeen niet de kosten van een reddingsactie met een helikopter of ‘banaan’ van de piste of de kosten van een gipsvlucht terug naar huis. Hiervoor is de wintersportdekking van belang. Een goede dekking van medische kosten is belangrijk omdat veel privéklinieken (zeker in wintersportgebieden) hogere tarieven hanteren voor de zorg. Met alleen een standaard reis- of zorgverzekering riskeren vakantiegangers dat ze flink bij moeten betalen wanneer ze onverhoopt in zo’n ziekenhuis belanden.

Om wintersporters te voorzien van advies en tips op maat, heeft ANWB de ReisWijzer ontwikkeld. Deze test kan gedaan worden via: www.anwb.nl/reiswijzer
Meer achtergronden bij het onderzoek, verschillen tussen jongeren en ouderen en tips bij schade of pech zijn hier terug te lezen: http://www.anwb.nl/wintersportpech

*
Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Multiscope onder 1.000 respondenten, januari 2015.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen