Nieuwe CT-scanner voor Scheper patiëntvriendelijker

0
280

De afdeling Radiologie van ziekenhuislocatie Scheper, onderdeel van Treant Zorggroep, heeft een nieuwe CT-scanner in gebruik genomen. De nieuwe scanner is aanzienlijk sneller dan zijn voorganger én produceert scherpere beelden. Ook is de stralingsdosis teruggebracht waardoor een onderzoek korter duurt. Hierdoor wordt de patiënt minder belast.

Met de nieuwe CT-scanner duurt een scan slechts zeven seconden. Ook is de stralingsdosis lager en dat draagt ook bij aan een lagere belasting voor de patiënt. ‘De krachtige computer maakt gebruik van een andere rekentechniek, die minder röntgenstraling nodig heeft. Dat is patiëntvriendelijker,’ aldus Martin de Roo, medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige.

Emmen_-_Scheper_Ziekenhuis_2Mobiele scanners
Tegelijk met de CT-scanner werden twee mobiele röntgenapparaten met draadloze detectoren in gebruik genomen. Deze apparatuur wordt gebruikt om het beeld van een röntgenfoto vast te leggen en om te zetten in een digitale afbeelding. Dankzij de digitale techniek verbetert de kwaliteit van de röntgenfoto. ‘Er zijn meer details zichtbaar’, vertelt MBB’er Vera Schrotenboer. Verder zijn er minder handelingen nodig, waardoor het röntgenonderzoek vlotter verloopt.

Gedetailleerde beelden
Met een CT-scan wordt een lichaamsdeel plakje voor plakje in beeld gebracht. De computer voegt deze dwarsdoorsneden samen tot een driedimensionale opname. Zo krijgt de radioloog een goed beeld van de vorm, de grootte en de structuur van organen en weefsels. CT wordt vooral gebruikt om afwijkingen in de botten, hersenen, longen, buik en bloedvaten aan te tonen of uit te sluiten. De nieuwe CT-scanner is in alle opzichten een stap voorwaarts. Dankzij de zeer hoge resolutie genereert het hypermoderne apparaat een ‘plakdikte’ van minder dan een millimeter. Dat leidt tot zeer gedetailleerde beelden met als gevolg meer nauwkeurigheid in diagnostiek en behandeling.

Vier CT-scanners in Treant Zorggroep
Treant Zorggroep, waartoe de ziekenhuislocaties Scheper in Emmen, Bethesda in Hoogeveen en Refaja in Stadskanaal behoren, beschikt in totaal over vier CT-scanners. In het Scheper staan sinds 2011 twee CT’s, Hoogeveen en Stadskanaal beschikken elk over één CT-scanner.

Bron: ZN

Vorig artikelBijna helft jongeren komt niet zonder kleerscheuren van wintersport terug
Volgend artikelHagaZiekenhuis viert eerste oplevering nieuwbouw Leyweg
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.