Vaccinpleisters, live beelden van DNA, IVF-zwangerschapstest, een stof tegen uitzaaiing van kanker en kunstmatige antibacteriële peptides.

Array

8 wetenschappelijke start-ups, waarvan 5 medisch
Recycling van 3D-printafval, vaccinpleisters, energieopwekkende zonwering, live beelden van DNA, IVF-zwangerschapstest, computers als verwarming, een stof tegen uitzaaiing van kanker en kunstmatige antibacteriële peptides. Dit zijn de acht onderwerpen van de wetenschappelijke start-ups die op woensdag 14 januari 2015 van staatssecretaris Sander Dekker (wetenschap) een subsidie in de vorm van een lening van €250.000 krijgen.

innovative technologiesDeze acht nieuwe bedrijven gaan hun wetenschappelijke innovatieve kennis omzetten in commerciële toepassingen. Om deze bedrijven te helpen aan succesvolle start van hun kennisvalorisatie zijn zij in aanmerking gekomen voor een lening die beschikbaar wordt gesteld door het ministerie van OCW en EZ. Deze leningen helpen de nieuwe bedrijven bijvoorbeeld om meer financiering van externe partijen binnen te halen.

Staatssecretaris Dekker: “Wanneer je innovatieve, wetenschappelijke kennis weet om te zetten in toepassingen waar de samenleving baat bij heeft, dan krijgt die wetenschappelijk kennis een enorme meerwaarde, maatschappelijk en economisch. De 8 start-ups die vandaag een lening van ons krijgen zijn daar schoolvoorbeelden van.”

Bij de beoordeling van de voorstellen, door STW, ZonMw en NWO, gelden wetenschappelijke innovatie, commercieel perspectief, de kwaliteit van de teams en hun verbinding met de universiteit als de belangrijkste criteria.

De leningen zijn een onderdeel van de vroege fase financiering Take-off. Naast deze leningen hebben minister Kamp (EZ) en staatssecretaris Dekker 31 subsidies toegekend met een maximale waarde van €40.000. Met deze subsidies worden wetenschappers in staat gesteld om een haalbaarheidsstudie te doen naar de commerciële toepassing van hun innovatieve kennis.

De 5 nieuwe medische start-ups:

MyLife Technologies
MyLife Technologies maakt pleisters met honderden minutieuze naaldjes waarmee vaccins door de huid in de patiënt gebracht kunnen worden. De naaldjes zijn zo klein dat de patiënt er niks van voelt. Het bijzondere van de naaldjes van MyLife Technologies, dat verbonden is aan de Universiteit Twente, is dat ze van poreus keramisch materiaal zijn gemaakt, waarvan de poriën slechts enkele miljoensten van een millimeter groot zijn. Met de Take-off-financiering zal MyLife Technologies een proof-of-concept op een diermodel leveren.

LUMICKS
De spin off van de Vrije Universiteit LUMICKS brengt een apparaat op de markt waarmee live filmpjes gemaakt kunnen worden van de interactie van moleculen met een DNA-molecuul. Zo kun je processen gaan begrijpen waarbij het DNA aangetast wordt, zoals dat bij kanker gebeurt. De mogelijkheid die LUMICKS biedt, is uniek en komt door de slimme combinatie van microscopische technieken (onder andere microscopie met fluorescentie) en systemen om vloeistoffen op de schaal van éénduizendste millimeter te manipuleren (zogeheten microfluidische systemen). Met de Take-off-financiering zal LUMICKS een demonstratie-apparaat voor de markt ontwikkelen.

ARTPred
In het Erasmus MC is een manier gevonden om met een simpele urinetest te bepalen of bij een IVF-behandeling het terugplaatsen van de bevruchte eitjes tot succes zal leiden. Deze test is in klinische omstandigheden 96 procent betrouwbaar gebleken. De Take-off-financiering voor ARTPred wordt gebruikt om een grotere validatie-trial te doen. Die test kan bij zo’n dertig procent van de vrouwen vooraf aantonen dat de implantatie niet succesvol zal zijn en bespaart deze vrouwen een zware behandeling.

Oncodrone
Oncodrone heeft bij het RadboudUMC een stof ontwikkeld die de ontwikkeling van bepaalde kankercellen tot gevaarlijke mobiele cellen kan afremmen. Het gaat om de prostaat- en borstkanker. Hiermee wordt dus de kans dat de kanker uitzaait verminderd. Met de Take-off-financiering zal Oncodrone belangrijke informatie over het gedrag van de stof in het lichaam (absorptie, verspreiding, vertering, e.d.) alsmede over de giftigheid verzamelen.

Madam Therapeutics
Steeds meer bacteriën worden resistent tegen de reguliere antibacteriële middelen. Madam Therapeutics gebruikt resultaten van het LUMC en AMC om infecties door bacteriën te bestrijden. Dat doet ze met speciale eiwitten, peptides. Deze peptiden zijn geïnspireerd op een peptide die van nature in het menselijk lichaam voorkomt en die bacteriën en schimmels kan doden of inactiveren. De ontwikkelde kunstmatige versies hebben eigenschappen die op speciale toepassingen zijn toegesneden. De Take-off-financiering zal gebruikt worden om het proof-of-concept in klinische studies te leveren voor bestrijding van de MSRA-ziekenhuisbacterie via de neus.

Bron: Rijksoverheid

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen