Illegale verkoop medicatie wordt bevorderd door sociale media

Array

Sociale media en smartphones bevorderen de illegale verkoop van geneesmiddelen, zegt de Britse geneesmiddelenautoriteit Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA). Het Britse MHRA onderschepte in 2014 ruim 1,2 miljoen illegale doses  erectiestoornispillen, bijna vierhonderdduizend vermageringsmiddelen en 330 duizend dosissen slaappillen, antidepressiva en kalmeringsmiddelen. De MHRA wist ook 18.671 videos van YouTube te verwijderen, waarmee kijkers naar illegale verkoopsites werden gelokt. blue-red-green-pills-1280x960Volgens hoofdonderzoeker Alastair Jeffrey van MHRA hebben sociale media amper nog geheimen voor criminele organisaties. ‘Met een minimaal risico bereiken zij een massale markt met hun ‘lifestyle-medicatie’. Smartphones spelen daarbij een grote rol: iedereen heeft toegang tot internet, iedereen kan alles vinden én bestellen. Ook het International Institute of Research Against Counterfeit Medicines wijst op de winstkansen in deze markt. Volgens Bernard Leroy van het IIRACM maken illegale handelaren 200 tot 500 euro winst op elke euro die wordt geïnvesteerd. Veel drugsbendes zijn volgens hem al overgeschakeld van narcotica naar medicijnen. De winst op drugs is veel kleiner en de risico’s veel groter. Daarnaast zijn de celstraffen voor het verhandelen van nepmedicatie veel lager. Volgens schattingen van de WHO is ongeveer de helft van alle medicatie die via internet verkocht wordt nep. Onderzoekers van het Nederlandse RIVM concludeerden afgelopen zomer al dat minstens tweederde van alle Viagra in Nederland van een illegale bron afkomstig was.

Veel mensen weten niet dat het gevaarlijk is om geneesmiddelen op deze manier te bestellen. Zo doen illegale handelaren zich voor als legale internetapothekers, waarbij ze zich presenteren via betrouwbaar uitziende websites. Slechts 15 procent van deze websites hanteert terecht de vereiste veiligheidskeurmerken.

Vervalste geneesmiddelen bevatten:

  • soms vervuilde grondstoffen;
  • te veel, te weinig of geen werkzame stof;
  • stoffen met afwijkende werking;
  • stoffen die niet bedoeld zijn voor menselijke inname, zoals verf, boenwas of schoensmeer.

.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen