Verzekerden VGZ kunnen alleen naar budgetzorgverzekering ‘Goede Keuze Polis’ kunnen alleen naar apotheekketens Service Apotheek en Mediq

0
729

Zorgverzekeraar VGZ heeft voor haar budgetzorgverzekering ‘Goede Keuze Polis’ alleen contracten gesloten met de apotheekketens Service Apotheek en Mediq. Verzekerden die de polis hebben afgesloten, krijgen van VGZ slechts de helft van de kosten vergoed als ze medicatie halen bij een zelfstandige apotheek.

Veel budgetpolissen met een lage premie beperken de vergoeding of keuzevrijheid voor patiënten. VGZ gaat daarbij het verst. Ook het Zilveren Kruis, CZ en Menzis hebben budgetpolissen met een lage premie die slechts een deel van de rekening vergoeden als patiënten medicatie halen bij een niet-gecontracteerde apotheker. De goedkope zorgpolissen van Menzis, CZ en het Zilveren Kruis vergoeden 65 à 80% van de nota van niet gecontracteerde apothekers.


hand geld pilHet betreft 100.000 mensen die deze Goede Keuze Polis hebben afgesloten. Dat aantal kan nog oplopen, omdat verzekerden nog tot 1 februari de tijd hebben om een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Zelfstandige apothekers zijn voor deze verzekering gepasseerd, VGZ zegt alleen voor Mediq en Service Apotheek te hebben gekozen omdat deze apothekers wel afspraken met hen heeft willen maken over “kwaliteit en prijs”, aldus de woordvoerder van VGZ. De woordvoerder zegt dat het alleen gaat om de herhaalmedicatie en niet om de 1e uitgifte van medicijnen. Ook kunnen verzekerde  voor herhaalmedicatie naar de nationale apotheek.

De KNMP, Consumentenbond en patiëntenfederatie NPCF zullen gaan samenwerken als later dit jaar zou blijken dat patiënten door deze polissen worden geconfronteerd met onverwacht hoge rekeningen.