Nieuwe genen ontdekt die hersenontwikkeling beïnvloeden

Array

Een grote internationale studie, waaraan ook onderzoekers van het Radboudumc deelnamen, heeft nieuwe genen ontdekt die de grootte van hersengebieden beïnvloeden. Op den duur kunnen de resultaten meer inzicht geven in oorzaken en mechanismen van hersenaandoeningen. Hoogleraar Barbara Franke is een van de initiatiefnemers van dit onderzoek. De resultaten verschijnen 22 januari in Nature.

De zogeheten subcorticale gebieden van het brein zijn betrokken bij geheugen, beweging, leren en motivatie. Genetische veranderingen in die gebieden kunnen tot abnormaal gedrag en verschillende hersenaandoeningen leiden.

DNAOm te ontdekken hoe bepaalde genetische variaties de structuur van deze gebieden beïnvloeden, analyseerde de grote internationale onderzoeksgroep de genetische data en hersenscans (MRI) van 30.717 personen. “Die genetische factoren kunnen ons een stukje verder brengen in het begrijpen van verschillen in de hersenontwikkeling van mensen” zegt hoogleraar Barbara Franke, een van de medeoprichters van het ENIGMA Consortium, waar binnen het onderzoek valt. Een van de gevonden genetische variaties beïnvloedt het volume van de hippocampus, een hersengebied dat betrokken is bij de vorming en opslag van herinneringen, en is ook betrokken bij de ontwikkeling van schizofrenie.

ENIGMA is in 2009 opgericht om onderzoeksgroepen over de hele wereld op een laagdrempelige manier samen te laten werken. Franke: “Dat is erg goed gelukt. We vragen onderzoekers niet om hun data af te staan, maar gebruiken een ‘crowd-sourcing’ aanpak, waarin we centraal de protocollen voorbereiden. Iedere groep voert vervolgens op basis van die protocollen het eigen onderzoek uit. Vervolgens worden alle resultaten verzameld en samengevoegd. Op deze manier blijft iedere groep nauw betrokken bij de studie.” In totaal deden bijna 300 wetenschappers van 193 instituten mee aan het onderzoek.

“Het ligt in de verwachting dat het ENIGMA onderzoek ons op den duur meer inzicht kan geven in de oorzaken en mechanismen van verschillende hersenaandoeningen”, zegt Franke. De onderzoekers zijn momenteel bezig om hun resultaten te vergelijken met de resultaten van genetisch onderzoek bij verschillende hersenziekten. Hierbij kijken ze naar data van meer dan 70.000 personen. Resultaten van dit onderzoek worden in de loop van dit jaar verwacht.

Bron: Radboudumc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen