Oud-wielerploegarts Leinders voor leven geschorst door Amerikaanse sporttribunaal AAA

0
299

De Belgische oud-wielerploegarts Geert Leinders is door het Amerikaanse sporttribunaal AAA voor het leven geschorst vanwege het bezit van doping, de handel in dopinf en het verstrekken van doping aan wielrenners. De schorsing, voor alle sportgerelateerde activiteiten, werd bekend gemaakt door de dopingautoriteiten van de Verenigde Staten, Nederland en Denemarken samen. Die instanties bundelden krachten en deelden alle bewijzen, onderzoeksgegevens en getuigenissen van onder meer van oud-Raborenners Ook het wielerteam van Sky was werkgever van Leinders.

dopingBij Sky vertrok Leinders in 2012 vanwege de dopingzaken waarover hij onder vuur kwam te liggen. Leipheimer had zijn naam genoemd bij een onderzoek van het USADA.
De straf voor Leinders is zo hoog omdat hij, volgens de verklaring, als belangrijkste ploegarts en lid van de directie van de wielerploeg van de Rabobank, een hogere positie van vertrouwen en verantwoordelijkheid had dan ander ondersteunend personeel zoals trainers, coaches en ploegartsen.