Instituut voor Tropische Geneeskunde in de ether tegen ebola in Guinea

Array

De vereniging van onafhankelijke radiostations URTELGUI, Afronline-uitgever VITA en het in Antwerpen () slaan de handen ineen om de bevolking van Guinee te sensibiliseren over . De actie op de onafhankelijke radiozenders in Guinee, één van de drie zwaarst getroffen landen door de huidige Ebola-epidemie, wordt gefinancierd door de Europese Unie.

Sinds de officiële bekendmaking van de West-Afrikaanse ebola-uitbraak, op 22 maart 2014 in , heeft de ziekte in de regio al meer dan 8.600 levens geëist. De uitbraak is de grootste ooit en treft vooral drie landen: Guinea, Liberia en Sierra Leone. Er werden al heel wat inspanningen geleverd om geschikte voorzieningen om patiënten te isoleren en te diagnosticeren, veilige begrafenissen te regelen, contacten te traceren, en te zorgen voor surveillance.

ebola4In de huidige crisis zijn bewustmaking en maatschappelijke aanvaarding van ebola door de lokale bevolking echter achterop gebleven bij de klinische – en volksgezondheidsmaatregelen. URTELGUI (Union des radiodiffusions et Télévisions libres de Guinée), VITA en het ITG zullen daarom hun krachten bundelen om de bevolking via de radio te sensibiliseren. Dit is van levensbelang in Guinea, waar 66% van de mensen analfabeet is en voor velen de toegang tot andere nieuwsbronnen erg beperkt is.

De samenwerking resulteert in gezamenlijke uitzendingen op 18 radiostations, waarvan 10 in Conakry en 8 in rurale gebieden die door ebola getroffen zijn. Deze programma’s worden uitgezonden in het Frans en in 6 lokale talen: Susu, Malinke, Pular, Kissi, Toma en Guerzé.

“Het verspreiden en bespreken van betrouwbare informatie via de ether, in het Frans en in de lokale talen, is een manier om de bevolking van Guinee te betrekken in de bestrijding van de ebola-epidemie. Zij zijn deel van het antwoord op deze crisis,” aldus Roeland Scholtalbers, Hoofd Communicatie van het ITG, vanuit Conakry.

Joshua Massarenti, Directeur van het Brusselse VITA-kantoor: VITA staat in de frontlinie als het gaat om voorlichting over de ebola-crisis. We zijn dan trots op de strijd tegen de uitbraak in Guinee te kunnen ondersteunen.”

Sinds de start van het gevecht tegen de epidemie heeft URTELGUI zich vol ingezet om het bewustzijn over ebola te stimuleren. Deelnemen aan de strijd tegen ebola is onze burgerlijke plicht,” aldus URTELGUI-voorzitter Boubacar Yacine Diallo.

URTELGUI en VITA faciliteren een voorbereidende workshop, op maandag 26 januari, voor journalisten die deelnemen aan het project. Het eerste programma wordt op donderdag 29 januari live uitgezonden op 18 radiozenders. 

De actie vindt plaats in de context van het door de Europese Unie gefinancierde EbolaTx onderzoeksconsortium. Het ITG coördineert dit project met als doel te evalueren of ebola-patiënten behandeld kunnen worden met antistoffen uit het bloed van ebola-overlevers.

Recente artikelen