Serious game draagt bij aan verbetering eerste opvang brandwondenpatiënten

maasstadWoensdag 21 januari lanceerden de Maasstad Academie en het Brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis in samenwerking met VirtualMedSchool en het Erasmus MC als eerste ziekenhuis in Nederland een geaccrediteerde serious game die gericht is op de eerste opvang (resuscitatie en stabilisatie) van brandwondenslachtoffers. De game is ontwikkeld voor professionals werkzaam op de Spoedeisende Hulp afdelingen van ziekenhuizen en verbetert de overdracht van brandwondenpatiënten van een ziekenhuis naar een gespecialiseerd brandwondencentrum.

Interactief proces
Cees Kuijs is namens de Maasstad Academie mede-ontwikkelaar van de serious game samen met Ronald Nanninga (VirtualMedschool), dr. Stephanie Klein Nagelvoort Schuit (Erasmus MC) en de leden van het projectteam vanuit het Brandwondencentrum. De game is gebaseerd op het abcdeSIM serious games platform en bijbehorend fysiologisch model ontwikkeld door het Erasmus MC. “De serious game (inclusief e-learning module) is een realistisch spel om zorgprofessionals op te leiden op het gebied van brandwondenzorg door virtueel de praktijksituatie met een brandwondenpatiënt (zowel kind als volwassene) na te bootsen”, legt Kuijs uit. “In de online game, inclusief e-learning module, oefent een speler met het diagnosticeren en stabiliseren van een brandwondenpatiënt. Op de virtuele Spoedeisende Hulp wordt een brandwondenpatiënt binnen gebracht en aan de speler de taak om deze binnen vijftien minuten te onderzoeken en het ziektebeeld vast te stellen. Hierdoor leert een speler automatisch welke stappen gevolgd dienen te worden voor het foutloos uitvoeren van de procedure. Bovendien ziet de speler hoe de patiënt verandert als gevolg van bepaalde handelingen. Ook leert de speler van de uitgebreide feedback na afloop”, vertelt Kuijs.

Dr. Stephanie Klein Nagelvoort Schuit, hoofd SEH Erasmus MC en mede-initiatiefnemer: “de resultaten van onze serious games in Nederland en daarbuiten zijn zeer positief. Niet alleen is dit de nieuwe manier van leren, het geeft ook betere leerresultaten en is efficiënter. Daardoor is er meer tijd voor verdieping en wordt de zorg die professionals kunnen verlenen nog beter. Het Maasstad Ziekenhuis loopt met deze ontwikkeling voorop”.

Brandwondencentrum hecht veel waarde aan opleiding
Een kleine brandwond is vaak goed te behandelen op een Spoedeisende Hulp of bij de huisarts. Bij een grote brandwond is er niet alleen sprake van huidbeschadiging, maar ook van veranderingen in andere orgaansystemen in het lichaam. Door de verbrandingsprocessen kunnen giftige stoffen in het lichaam komen die de patiënt ernstig ziek kunnen maken. Zorgmanager Rob de Vogel: “De eerste uren en dagen zijn cruciaal bij de opvang van patiënten met ernstige brandwonden. De acute opvang en doorverwijzing van patiënten met brandwonden dient nauwkeurig te verlopen. Het Maasstad Ziekenhuis hecht als brandwondencentrum daarom veel waarde aan het opleiden van zorgprofessionals. De serious game is een uitstekend middel om de kennis en expertise van zorgprofessionals op de Spoedeisende Hulp te vergroten met als doel de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren.”

VirtualMedSchool
VirtualMedSchool is een spin-off van het Erasmus MC die op basis van de licentie van de abcdeSIM game serious games ontwikkelt voor medische professionals. De basis voor onze toepassingen is een fysiologisch model van de patiënt dat er voor zorgt dat de patiënten in onze toepassingen levensecht reageren op de handelingen van de medische professionals. CEO Ronald Nanninga: “We zijn erg trots op het resultaat van onze co-creatie met het Maasstad Ziekenhuis. Hierdoor zijn we in staat de expertise van het Maasstad Ziekenhuis te verwerken in onze serious games. We verheugen ons er op om op deze wijze nog met veel medisch opinieleaders samen te mogen werken.”

Samenwerking
De ontwikkeling van de serious game is mede tot stand gekomen door de steun van Stichting Coolsingel. Stichting Coolsingel stelt zich ten doel zowel de inkomsten uit het vermogen als het vermogen zelf, in de komende jaren tot circa 2020 te besteden aan projecten die tot verbetering van de zorgverlening functie in Rotterdamse Regio leiden.

De drie brandwondencentra in Nederland (Martini Ziekenhuis, Rode Kruis Ziekenhuis en Maasstad Ziekenhuis) werken intensief samen op het gebied van de brandwondenzorg. Met elkaar streven we er naar de brandwondenzorg voor de patiënt nog verder te optimaliseren.