InfectieApp UMC Utrecht gelanceerd voor onderzoeksdoeleinden

iphone-applicatieHet Julius Centrum van het UMC Utrecht heeft, in samenwerking met VitalHealth Solutions, de InfectieApp ontwikkeld. De InfectieApp wordt ingezet om infectieziekten bij kinderen te onderzoeken. Met behulp van de app kunnen ouders symptoomdagboeken bijhouden voor hun kinderen. In deze dagboeken geven zij aan welke symptomen zij bij hun kind herkennen en op welke dagen het kind hier last van heeft. De app is zo ontwikkeld dat het in de toekomst breed inzetbaar is voor andere doeleinden in zowel de medische zorg als voor wetenschappelijk onderzoek.

De InfectieApp
Het ontwerp van de InfectieApp is gebaseerd op papieren dagboeklijsten die in eerdere onderzoeken naar infectieziekten en luchtwegklachten bij kinderen zijn gebruikt. De gegevens die ouders invullen worden via de app naar het onderzoeksteam gestuurd. Een belangrijke aanvulling in vergelijking met de papieren dagboeklijsten is dat bepaalde combinaties van symptomen door de app real-time worden herkend als een infectieus ziektebeeld. Hierbij kan gedacht worden aan oorontsteking, verkoudheid of buikgriep. De app reageert door extra vragenlijsten te genereren voor de gebruiker waarin meer details over het aanwezige ziektebeeld worden bevraagd. Naast de vragenlijsten bevat de InfectieApp informatie over het onderzoek zelf, de contactgegevens van het onderzoeksteam en een pagina ‘veelgestelde vragen’.

Onderzoek
Momenteel wordt de app getest in een groep ouders van jonge kinderen bij wijze van validatie-studie. In de toekomst zal de app gebruikt worden in grotere onderzoeken naar veelvoorkomende infectieziekten bij jonge kinderen. Zo kunnen risicofactoren, de frequentie, ernst van infectieziekten en de invloed van deze infecties op het dagelijks functioneren van kind en gezin goed in kaart worden gebracht.

De eerder gebruikte papieren dagboeklijsten kosten veel tijd voor zowel de ouders als onderzoekers. De komst van de app maakt dit veel makkelijker. We kijken terug op een prettige samenwerking met VitalHealth Solutions waar ze door hun ervaring met maatwerk eHealth-oplossingen een goede keuze voor ons zijn geweest. Al met al kijken we tevreden terug en zijn we blij met de tijdswinst en mogelijkheden met de app voor huidige en toekomstige onderzoeken” aldus Patricia Bruijning-Verhagen, kinderarts epidemioloog bij het UMC Utrecht.

Doordat de app op generieke wijze tot stand is gebracht is de app flexibel aan te passen voor meerdere doeleinden. De app is daardoor ook in te zetten voor grotere en andere onderzoeken van verschillende ziektebeelden.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen