Jaarcijfers ZorgSaam tonen noodzaak financieel reddingsplan

geldproblemen87472700Al eerder werd bekend dat ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen financiële problemen heeft en er fors bezuinigd moet worden. De situatie is dermate ernstig dat ZorgSaam in gesprek is over een financieel reddingsplan met banken, het waarborgfonds en zorgverzekeraars. Met het plan beogen alle partijen dat de zorg in Zeeuws-Vlaanderen overeind blijft en dat ZorgSaam de financiën over drie jaar weer op orde heeft.

Daartoe gaat ZorgSaam serieus bezuinigen op materiaal- en personeelskosten en bovendien anders werken. Een grote reorganisatie is aanstaande. Deze is gebaseerd op een nieuwe strategie van het ziekenhuis met een ander functieprofiel (welke zorg wordt er wel en welke zorg wordt er niet verleend). Bovendien wordt de ziekenhuisorganisatie gemoderniseerd. Verder is er het voornemen om de ouderenzorg/thuiszorg en de ziekenhuiszorg te ontvlechten. De thuiszorg/ouderenzorg (care) van ZorgSaam kan dan nog nauwer samenwerken met Curamus.

Al deze maatregelen zijn nodig om toekomstbestendig te zijn. De huidige werkwijze blijkt niet te passen bij de landelijk sterk veranderende zorgvraag en leidt tot verliezen. De officiële cijfers tonen dat aan. De definitieve jaarcijfers over 2013 laten een verlies zien van 7 miljoen euro. De cijfers over 2014 zijn pas halverwege 2015 definitief, maar lijken uit te komen op een nog groter verlies, mogelijk circa 25 miljoen euro.

Het verlies over 2013 is met name te wijten aan het feit dat het ziekenhuis niet in staat is gebleken de kosten aan te passen aan de zorgvraag en de veranderende zorgmarkt waarbij ziekenhuizen concurreren en zorgverzekeraars scherper inkopen. Daarnaast zien we ook de trend dat zorg verplaatst wordt van ziekenhuis naar eerstelijns voorzieningen. Ook het uitblijven van een beschikbaarheidsbijdrage van de overheid om de dure zorg in dunbevolkt, uitgestrekt gebied te compenseren, drukt op het resultaat, zowel in 2013 als in 2014.

In het (voorlopige) verlies over 2014 zit een groot bedrag dat gereserveerd is voor het sociaal plan in verband met het collectieve ontslag. Ook in 2014 is er een disbalans tussen de kosten van het ziekenhuis en de inkoop door de zorgverzekeraars. Daarnaast zijn de noodzakelijke ombuigingsmaatregelen in een heel laat stadium in gang gezet.

Met de maatregelen uit het bezuinigingsplan van ZorgSaam moeten de inkomsten en uitgaven weer in balans komen. Dit vergt de nodige tijd. Er is echter vertrouwen dat ZorgSaam daarna weer een gezonde organisatie is.
Bron: ZorgSaam

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen